za povijest

Zlatko Dalić definitivno je najuspješniji hrvatski izbornik, ali jedna je legenda po ovom kriteriju još uvijek ispred njega

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 16:36
  • Objavljeno 01.12.2022 u 15:33
Bionic
Reading

Utakmicom protiv Belgije - u kojoj Vatreni imaju priliku izboriti plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva - Zlatko Dalić prestigao je Slavena Bilića na klupi hrvatske nogometne reprezentacije. Sada je ispred 56-godišnjeg Livnjaka još samo njegov 'učitelj' Miroslav Ćiro Blažević, koji mu 'bježi' šest utakmica

Iako je Zlatko Dalić najuspješniji hrvatski izbornik, koji je u ljeto 2018. godine odveo Hrvatsku do svjetskog srebra, pri tom izborio još dva velika natjecanja, ali i osigurao nastup na Final Fouru Lige nacija, ovaj 56-godišnjak morat će pričekati još koji mjesec da s popisa izbornika s najviše vođenih utakmica 'skine' svog učitelja Miroslava Ćiru Blaževića.

Naime, čuveni Ćiro, koji je na klupi reprezentacije sjedio od 1994. do 2000. godine, reprezentaciju je vodio 72 puta. I uspio je s njom izboriti Euro 1996. godine, ali i svjetsko prvenstvo 1998. godine. Bile su to hrvatske premijere na najvećim natjecanjima. U Engleskoj je Hrvatska prošla skupinu, ali u prvoj rundi nokaut-faze natjecanja (tada je to bilo četvrtfinale) Hrvatsku je zaustavila Njemačka. Mnogi su uvjereni, uz sudačku pomoć.

Ipak, dvije godine kasnije, Hrvatska je donijela još više veselja, jer stigla je do polufinala SP-a, gdje je poražena od Francuske. No, u utakmici za broncu, Boban, Šuker, Bilić, Asanović, Prosinečki i ostatak velike sjajne generacije pobijedili su Nizozemsku.

U kvalifikacijama za Euro 2000. Ćiro je 'zapeo' s Hrvatskom. No, ostao je na funkciji. Priliku za popravni dobio je u kvalifikacijama za SP 2002. godine, koje se igralo u Južnoj Koreji i Japanu. Već nakon prvih dviju utakmica i dvaju remija (Belgija u gostima i Škotska kod kuće), podnio je ostavku.

Stigao je period u kojem su Hrvatsku vodili Mirko Jozić, Otto Barić i Zlatko Cico Kranjčar. Svi su uspjeli s reprezentacijom otići na najveća natjecanja, ali nakon igranja po skupinama, Hrvatska bi se vraćala kući.

  • +10
SP Katar: Navijači na utakmici HRVATSKA - BELGIJA Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Potom je na klupu stigao Slaven Bilić. I na njoj je ostao do 2006. do 2012. godine. I baš kao i Ćiro, propustio je jedno veliko natjecanje (SP 2010. godine u Južnoj Africi). Kroz mladu hrvatsku nogometnu reprezentaciju, u kojoj je afirmirao Modrića, Ćorluku, Eduarda i ostale, Slaven Bilić bio je logično rješenje. Na koncu se pokazao kao pun pogodak jer je na klupi ostao punih šest godina uz dva plasmana na Europsko prvenstvo (2008. u Austriji i Švicarskoj i 2012. u Poljskoj i Ukrajini), ali i jedan velik neuspjeh u kvalifikacijama za SP. Bilić je otišao nakon poraza od Španjolske 1:0 u ključnoj utakmici na Euru 2012. i ispadanja u skupini (ispred se ubacila Italija).

  • +7
Trening hrvatske reprezentacije uoči utakmice protiv Belgije Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Još danas velik broj hrvatskih navijača ne može prežaliti možda i najteži Bilićev poraz u karijeri, od Turske nakon produžetka u četvrtfinalu Eura 2008. nakon što je Ivan Klasnić zabio za 1:0 u 119. minuti da bi, zbog našeg slavlja i Bilićeve euforije na klupi, Turci ubrzo nakon toga poravnali. Od tog šoka naši igrači nisu se uspjeli oporaviti i ispali smo nakon raspucavanja jedanaesteraca. U tih šest godina Bilić je reprezentaciju vodio u 65 utakmica, te upisao 42 pobjede, 15 neriješenih i osam poraza.

Nakon Bilića na klupu su dolazili Igor Štimac, Niko Kovač i Ante Čačić. Neki će reći uspješno, drugi neuspješno. No, bilo kako bilo, nakon remija protiv u Rijeci protiv Finske, Čačić je smijenjen, a naslijedio ga je Zlatko Dalić.

Nije Dalić imao jednostavan zadatak, jer u nešto više od 24 sata morao je pripremiti momčad za utakmici u Ukrajini. Uspješno je apsolvirao prvu prepreku, potom je u dvije utakmice dodatnih kvalifikacija izborio nastup na SP-u u Rusiji i krenuo je pisati povijest.

Svjetsko srebro već je 'opjevano', nakon toga izborio je i Euro 2020, ali koje je odigrano u ljeto 2021., a sada nas razveseljava na SP- u Katru.

Današnja utakmica 66. mu je na klupi reprezentacije. A u dosadašnjih 65, upisao je 35 pobjeda, 13 remija i 17 poraza.

S obzirom na to da Dalić ima ugovor s HNS-om do ljeta 2024. godine, odnosno sljedećeg Eura, posve je izvjesno da će premašiti svog učitelja, Ćiru Blaževića, uz kojeg je 'odrađivao' prve trenerske sate, kao asistent mu na klupi varaždinskog prvoligaša.

  • +24
Navijači Hrvatska - Belgija Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal