POVRATAK GOLF LEGENDE

Nakon sedam mjeseci pauze Tiger Woods možda jest zahrđao, ali čarolija je i dalje tu. Ima i novi plan: Da, to je moja realnost

21.02.2023 u 08:30

Bionic
Reading

Punih sedam mjeseci nije viđen na golf terenima, a onda se pojavio na terenima u južnoj Kaliforniji. Premda se u početku činilo da je višemjesečni oporavak ostavio duboke tragove, Tiger Woods je u nekim trenucima na Genesis Invitational pokazivao zašto je jedan od najboljih svih vremena, makar danas bio rangiran kao 1294. igrač svijeta

Posljednji put palicom je zamahnuo u lipnju 2022., a i to je bila samo sjena onog 'pravog' Tigera Woodsa koji se još od veljače 2021. pokušava oporaviti od teških ozljeda zadobijenih u prometnoj nesreći u Kaliforniji. Krajem te 2021. najavljivao je da je njegova profesionalna karijera, onakva kakvu je imao dotad, gotova, te da će ubuduće ići na samo nekoliko turnira godišnje. Jedan od posljednjih testova sposobnosti nakon nesreće bio je lani u travnju na Mastersu kad je bio tek 47., što mu je najlošiji plasman u karijeri.

Sada je kao 47-godišnjak, i na rang listama daleko od najboljih, ipak izašao na turnir Genesis Invitational, jedan od rijetkih koje nije nikad osvojio, i suočio se s nekim od najboljih u današnjem svijetu. Dapače, na turniru je nastupilo 23 od 25 najboljih igrača današnjice, pa Woods nije imao mnogo šta tražiti, ali komentari govore da je pružio najbolju igru od nesreće. Turnir je zato ustoličio novog kralja, 28-godišnji Španjolac Jon Rahm je svojom desetom pobjedom uzletio na 1. mjesto PGA Toura. Ovo mu je treći trijumf ove godine, i peti u posljednjih devet nastupa.

  • +5
Tiger Woods - povratak Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

No, koliko god Rahm pokazao svoju superiornost, ipak je njegova pobjeda i potvrda statusa najboljeg na svijetu ostala dijelom u sjeni Woodsova povratka na terene, makar završio na 45. mjestu. Tereni Riviera Country Cluba su možda bili i simbolički izabrani za povratak, tamo je 1992. kao 16-godišnji amater odigrao svoj prvi PGA turnir. Ono što je, pak, važnije od rezultata jest da se vratio, i da je prvi put od listopada 2020. odigrao turnir koji nije među četiri Majorsa. Tijekom cijelog turnira u Pacific Palisadesu vidjelo se koliko se štedi, jer još uvijek osjeća posljedice teških ozljeda nogu (prometna nesreća, op.a.), ali jedinstvena je ocjena da izgleda i igra dobro. Na kraju je završio s jednim udarcem ispod 'para'.

Kako je i ranije najavljivao, plan mu je ubuduće se pojavljivati samo na Majorsima, četirima najvećih turnira PGA Toura. Lani ih je odigrao tri, ove godine će pokušati sva četiri: Masters (6-9. travnja), PGA Championship (18-21. svibnja), U.S. Open (15-18. lipnja) i Open Championship (20-23. srpnja).

'Moje tijelo, moje noge i leđa ne dopuštaju mi igrati puno više od toga. Nadam se da ću ove godine odigrati sva četiri Majorsa, i možda se pojaviti drugdje tu i tamo. I tako će biti do kraja moje karijere. Znam to, i shvaćam. Da, to je moja realnost', izjavio je nakon Genesisa.

'Igra mi je dobra. Malo sam zahrđao, napravio sam neke glupe greške tu i tamo, i nisam uvijek dobro koristio brzinu trave, kako bih inače radio da više igram. No, sve u svemu, osjećao sam se kao da igram kod kuće. Duboko sam zahvalan svome timu koji me svake noći oporavljao i pripremao kako bih bar imao šansu igrati. I uspio sam'.

Po vlastitom priznanju, Woodsu je najveći problem bilo hodanje po terenima, bez obzira je li bila riječ o uzbrdicama ili nizbrdicama. Zato se svaki dan nakon igranja oporavljao ležeći pokriven ledenim oblozima, da bi onda ujutro 'oživljavao' mišiće.

'Manje više cijelu noć ležim na ledu. Nije baš ugodno, i povremeno mi je vrlo hladno. Potom slijede tretmani, pa aktiviranje mišića, pa opet led. Vrlo je teško, i mentalno i fizički', izjavio je.

Ono u čemu je također uspio jest prepoznavanje potencijala Jona Rahma, možda i kao vlastitog nasljednika.

'Shvatite i poštujte koliko je taj momak dobar. A tek je na početku', rekao je na svečanosti podjele trofeja nakon turnira, a Rahm mu je uzvratio da je ta pohvala vrijedna svakog truda kojeg je uložio u pobjedu.

Woodsova karijera sada ulazi u sasvim novu fazu, u kojoj neće tako puno nastupati. No, on i dalje ostaje jedan od najvećih, po mnogima je usamljen na tom tronu. Svojevrsna potvrda je i to što se svakog novog igrača koji naniže nekoliko uspjeha obično 'titulira' kao Tigerovog nasljednika. I to je dodatni izraz poštovanja prema čovjeku koji je svojim igrama i utjecajem podigao golf na razine u kojima je zbog konkurencije teže nego ikad pobijediti na nekom turniru. Zato sad sve oči i jesu uprte u Rahma, koji je postao prvi igrač nakon Justina Thomasa u sezoni 2016/17. koji je prije ožujka skupio tri pobjede na touru.