osvježenje na Berlinaleu

Promjene na filmskom festivalu u Berlinu: Lupita Nyong'o postala predsjednica žirija

13.12.2023 u 11:09

Bionic
Reading

Vodstvo nad Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu od sljedeće godine preuzima Tricia Tuttle, dosadašnja direktorica britanskog filmskog festivala BFI, a predsjednica žirija sljedećeg Berlinalea bit će američka glumica

'Tricia Tuttle sa sobom donosi 25 godina iskustva u filmu i filmskim festivalima. Pod njezinim vodstvom je Filmski festival u Londonu povećao broj posjetitelja i dobio na važnosti', rekla je državna tajnica za kulturu Claudia Roth u utorak.

Tuttle se zahvalila na ukazanom povjerenju i Berlinale nazvala 'predvodnikom među A filmskim festivalima', među koje još spadaju i festivali u Cannesu i Veneciji.

crveni tepih

Pogledajte tko je sve od poznatih bio na otvorenju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu

Pogledaj galeriju

Tuttle na mjestu direktorice festivala zamjenjuje dosadašnji vodeći dvojac Mariette Rissenbeek i Carla Chatriana, koji su Berlinale preuzeli 2020. Nakon što je Rissenbeek nedavno najavila povlačenje s ovog mjesta, državna tajnica Roth je rekla kako će Berlinale ubuduće opet voditi samo jedna osoba, nakon čega je i Chatrian podnio ostavku.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Istodobno je aktualno vodstvo Berlinalea priopćilo da će predsjednica međunarodnog žirija natjecateljskog programa sljedećeg festivala biti američka glumica Lupita Nyong’o. 'Lupita Nyong’o utjelovljuje sve što volimo na filmu: raznovrsnost, obraćanje različitim ciljnim grupama i sigurnost u ulogama koje preuzima. Mi smo sretni što je Lupita Nyong’o prihvatila naš poziv', stoji u priopćenju uprave Berlinalea.

Sljedeći Berlinale održava se od 15. do 25. veljače.