SLAVNA AUSTRALKA

Nicole Kidman imala je večer za pamćenje: Povijesno priznanje dočekala uz supruga i kolege

28.04.2024 u 09:29

  • +2

Nicole Kidman

Izvor: Profimedia / Autor: Billy Bennight / ADMedia / Profimedia

Bionic
Reading

Oskarom nagrađena Nicole Kidman ovog vikenda ušla je u povijest kao prva australska glumica kojoj je Američki filmski institut uručio nagradu za životno djelo

Po mnogima najveće priznanje u američkoj kinematografiji do sada su osvojili Julie Andrews, Al Pacino, Denzel Washington, George Clooney, Meryl Streep, Morgan Freeman i brojne druge kultne ličnosti u holivudskoj industriji.

Oskarovka Nicole Kidman posljednja je u tom slavnom nizu, a uoči svečane dodjele tog vrijednog priznanja nije skrivala svoju duboku dirnutost.

Dodjela nagrade za životno djelo, 56-godišnju Kidman vratila je u godinu 1983. kada je započela svoju glumačku karijeru ulogom u filmu 'Bush Christmas'.

'Ova 14-godišnja djevojčica nikada nije mogla predvidjeti talentirane ljude s kojima će raditi i mnogo različitih likova koje će glumiti', napisala je u opisu videa objavljenom na Instagramu uoči svečane dodjele održane u poznatom kazalištu Dolby u Los Angelesu.

Počast australskoj zvijezdi, na pozornici i izvan nje, ovog vikenda odale su brojne holivudske zvijezde poput Meryl Streep, Morgana Freemana, Reese Witherspoon i Naomi Watts.

  • +5
Holivudske zvijezde odale počast Nicole Kidman Izvor: Profimedia / Autor: LISA OCONNOR/AFF-USA.COM / MEGA / THE MEGA AGENCY / PROFIMEDIA

'Očaravajuća filmska zvijezda i uspješna producentica, Nicole Kidman je zaokupila maštu publike tijekom svoje plodne karijere, isporučujući složene i svestrane izvedbe na platnu. Ona je hrabra sila u svojim glumačkim izborima i odvažna u svakom ulozi. AFI ima tu čast uručiti joj nagradu za životno djelo', najavio je svoju odluku Američki filmski institut.

Glumački doprinos Nicole Kidman

Pet puta nominirana za Oscara, njezina izvedba engleske spisateljice Virginije Woolf u filmu 'Sati' godine 2003. donijela joj je Oscara za najbolju glumicu,

Tijekom dugogodišnje karijere ostvarila je niz zapaženih uloga - kako na kinoplatnu tako i na malim ekranima.

Na televiziji je glumila i producirala kritički hvaljene serije kao što su 'Male laži', 'Nine Perfect Strangers', 'Slom' te 'Hemingway i Gellhorn'.

Kidman je također postigla uspjeh u kazališnim predstavama uprizorenim na londonskom West Endu.

Filmski festival u Cannesu godine 2017., na svoju 70. obljetnicu, dodijelio joj je nagradu za glumačku karijeru i dugogodišnju povijest koja ju veže s ovim filmskim festivalom, čime je postala jednom od samo osam osoba koje su imale tu čast.

Nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta ustanovljena je 1950. godine, a do danas ju je primilo samo 11 žena.