daniela, anja, sanja i matija

Poznate Hrvatice javno progovorile o menopauzi: 'Nitko od nas nije bio pripremljen za ono što nas čeka'

17.11.2018 u 10:10

Bionic
Reading

Povodom 3. Hrvatskog kongresa o menopauzalnoj medicini održan je panel na kojem su Anja Šovagović Despot, Sanja Vejnović, Matija Vuica i Daniela Roguljić Novak uz moderatoricu Danielu Trbović otvoreno razgovarale o menopauzi

Svoja osobna iskustva o periodu menopauze na panel diskusiji koju je moderirala voditeljica Daniela Trbović odlučila su podijeliti glumice Sanja Vejnović i Anja Šovagović Despot, modna dizajnerica Matija Vuica te poduzetnica i bivša članica Uprave Zagrebačke banke, Daniela Roguljić Novak.

'Ja sam se rodila s menopauzom, ona još uvijek traje ili je nikada nisam primijetila', prokomentirala je dizajnerica Matija Vuica ističući kako je ona zapravo atipičan slučaj po pitanju menopauze, te da je svoj organizam cijeli život pripremala za navedeni period svojim načinom života.

'U tom periodu bila sam puna adrenalina. Simptomi menopauze me nisu omeli u normalnom, svakodnevnom funkcioniranju. Iz problema sa snom i valunzima izašla sam vrlo brzo. O menopauzi nikad nisam pričala niti o njoj istraživala'.

Anja Šovagović Despot, Matija Vuica i Sanja Vejnović otvoreno o menopauzi Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Poput Matije, sudionice panela složile su se s mišljenjem da menopauza nije tabu tema, no o njoj se vrlo malo govorilo u prošlosti referirajući se na iskustvo s vlastitim majkama.

'U školi se puno pričalo o pubertetu, a nikada o menopauzi. Nitko od nas nije bio pripremljen za ono što nas čeka. Moram reći kako sam se ja vrlo dobro pripremila za novi životni period, još sa trideset i pet godina kupila sam knjigu 'Mudrost menopauze', iako su mi se tada svi smijali. Kako se u životu volim o svemu informirati, učinila sam isto i s menopauzom, moram priznati kako mi je to zaista pomoglo. Bez obzira na spremnost, lagala bih kada bih rekla da me nisu iznenadile promijene koje su uslijedile, a vezane su uz iznenadne nalete vrućine, promijene raspoloženja i umor. Posebno je bila zabavna činjenica kako se moj ulazak u menopauzu poklopio s kćerinim ulaskom u pubertet, možete zamisliti tu količinu hormona na jednom mjestu', ispričala je glumica Sanja Vejnović.

  • +18
Sanja Vejnović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na pitanje Daniele Trbović o tome koji su bili njihovi prvi simptomi sve sudionice panela složile su se oko naglih promjena tjelesne temperature, a glumica Anja Šovagović Despot otkrila je kako je na prvu pomislila da su valunzi 'rezultat globalnog zatopljenja' te da se smatra pogrešnom osobom za govorenje o tegobama menopauze jer ju je, kako priznaje, dočekala s velikim olakšanjem nakon mladosti koju su obilježili bolni menstrualni ciklusi zbog kojih nije mogla normalno funkcionirati.

'U mojoj kući je bilo uvijek puno žena – baka, mama, ja – no njihove menopauzalne tegobe nisu stigle doći do izražaja od problema s kojim su se naši muški borili. Kada sam ušla u menopauzu i osjetila prve nalete vrućine pomislila sam da je došlo do globalnog zatopljenja, no u jednom času sam shvatila da je samo meni vruće'.

Više od simptoma naglih promjena tjelesne temperature, glumica Sanja Vejnović istaknula je promjene raspoloženja s kojima se suočila najčešće u vidu iznenadnih napadaja tuge.

'Tek sada se ne zamaram time što tko misli. Hrabrija sam, mirnija, zrelija i nježnija prema samoj sebi', priznaje Vejnović nadodajući kako je ušavši u period menopauze prekinula s većim tjelesnim aktivnostima jer nije mogla slijediti taj tempo.

Zaključak panela je bio kako svaka žena kroz menopauzu prolazi na drugačiji način, no ono oko čega su se sve sugovornice složile jest kako sada osjećaju jednu životnu mudrost, smirenost, ne trude se više svima svidjeti, odlučnije su u svojim naumima i češće uživaju u stvarima koje ih vesele.

'Naša faza života nije bauk, niti bi bauk trebalo biti starenje žena', zaključila je raspravu poduzetnica Daniela Roguljić Novak s čijim su se mišljenjem složile sve sugovornice.