savjeti stručnjaka

Muče vas valunzi i drugi neugodni simptomi menopauze? Evo kako si pomoći prirodnim putem

01.05.2024 u 17:20

Bionic
Reading

Znanstvenici su detektirali ključne promjene u prehrani i životnom stilu koje će vam pomoći da bez previše truda smanjite neugodne simptome menopauze

Najmanje dvije trećine žena u menopauzi osjete neugodne simptome poput valunga, noćnog znojenja, promjena raspoloženja, razdražljivosti i umora. No postoje načini da s velikim postotkom uspješnosti ove neugodnosti svedete na minimum.

Osim što žene, najčešće u kasnim 40-ima i ranim 50-ima, nekoliko godina prolaze kroz poteškoće s navedenim simptomima, imaju i veći rizik od nekoliko bolesti, kao što su osteoporoza, pretilost, bolesti srca i dijabetes.

Zbog toga se korisno okrenuti prirodnim rješenjima koji pomažu u lakšem podnošenju simptoma i njihovom smanjenju, a ne zahtijevaju puno truda i promjena u životnom stilu.

Izvor: tportal.hr / Autor: On Network/tportal

Promjene u prehrani čine čuda

Kako biste smanjili niz neugodnih simptoma menopauze, važno je da unosite veće količine voća i povrća jer je ujedno niskog udjela kalorija te će pomoći u reguliranju težine.

Također, nutrijenti iz voća i povrća štite kosti i preveniraju osteoporozu, što je dokazalo opsežno istraživanje provedeno na više od tri tisuće žena.

Ako niste njihova velika ljubiteljica, orijentirajte se na plodove bogate vitaminom D i kalcijem, kao što su kelj, špinat, citrusi, paprika, jagode, kivi, brokula, rajčica i dr.

Naime upravo su kalcij i vitamin D ključni za zdravlje kostiju, a pronaći ćete ih i u mliječnim proizvodima, jajima i ribi.

Isto tako, veliki pozitivan učinak pokazuje povišen unos namirnica bogatih fitoestrogenima, kojima obiluju mahunarke, soja, tofu, sjemenke sezama i lana te grahorice.

Debljanje je normalno, ali nije bezopasno

Pokoji kilogram viška redovita je pojava menopauze, uzrokovana mješavinom promjena u razinama hormona, starenju, genetici i životnim stilom. No gomilanje tjelesne masnoće na području oko struka ipak treba uzeti s dozom opreza jer je riječ o potencijalnom riziku za zdravlje koji može dovesti do dijabetesa i srčanih oboljenja.

Isto tako, prekomjerna težina može pogoršati druge simptome menopauze te su istraživanja dokazala da upravo smanjenjem kilaže žene imaju veće šanse za eliminaciju valunga i noćnog znojenja.

Ako imate problema sa stalnim osjećajem gladi, povećajte unos proteina koji će vas dulje držati sitima te poticati sagorijevanje kalorija.

Također, izbjegnite čestu grešku preskakanja obroka. Iako možda ne djeluje intuitivno, istraživanje je pokazalo da žene koje u menopauzi preskaču obroke prosječno gube 4,3 posto manje kilograma.

Redovno vježbanje pomaže s nesanicom

Nekoliko istraživanja dokazalo je da vježbanje poput pilatesa pomaže u uspostavi čvrstog sna, boljem zdravlju kostiju, smanjenoj razini stresa te općenito poboljšanom mentalnom zdravlju.

Redovna tjelovježba povezana je i s jačanjem zdravlja čitavog organizma te pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka, bolesti srca, pretilosti, dijabetesa i osteoporoze.

Izbjegavajte okidače

Neki od najčešćih okidača neugodnih simptoma menopauze su kava, alkohol te hrana koja je pretjerano slatka ili ljuta. U ovome vam može pomoći vođenje bilješki tijekom nekoliko dana kako biste stekli uvid u svoje okidače i na vrijeme ih mogli prevenirati tako što ćete smanjiti unos navedenih namirnica ili ih posve eliminirati.

Osim prekomjernog unosa rafiniranog šećera, kao česti okidači pokazuju se ugljikohidrati - oni pogoršavaju fizičke i mentalne simptome menopauze, povećavajući rizik od depresije, pretilosti i oslabljenog zdravlja kostiju.

Pijte puno vode

Stalan osjećaj žeđi čest je u menopauzi pa je poželjno piti najmanje osam do 12 čaša vode dnevno, koja pritom smanjuje osjećaj nadutosti - posljedicu hormonalnih promjena.

Uz to, veće količine vode pomažu u održavanju kilaže, kao i mršavljenju, jer stvaraju osjećaj sitosti. Stručnjaci ističu da si možete pomoći i tako što ćete pola sata prije jela popiti pola litre vode jer ćete tako prosječno unijeti 13 posto manje kalorija.