Airbnb icons

'Ikonični' smještaj: Ovako izgleda spavanje u muzeju Orsay, među Ferrarijevim bolidima...

19.05.2024 u 17:52

Bionic
Reading

Na tržištu turističkog smještaja uvijek je bilo neobičnih ponuda, bilo da je riječ o hotelima ili apartmanima. Sobe u kojima je nastalo neko umjetničko djelo, ili je netko važan umro, pa zgrade koje obilježavaju neku sredinu... sve su to mamci bačeni potencijalnim gostima kako bi se baš tu smjestili, i platili sukladno atraktivnosti.

Airbnb je sada od te priče napravio cijeli novi proizvod. Ova platforma za nalaženje smještaja izvan hotela odavno je napustila načela na kojima je nastala, već godinama to nije mreža vlasnika stanova koji zarade neki ekstra novčić iznajmljujući krevet. Sad je to surogat za hotele, apartmani se kupuju i uređuju samo zbog iznajmljivanja, a gradske vlasti širom svijeta vode (uzaludni) rat protiv gentrifikacije.

I sada se otišlo korak dalje, uvedena je nova kategorija 'Icons' za smještaj i doživljaje koji odudaraju od uobičajenog. Riječ je o smještaju koji privlači svojom poviješću, ali i jedinstvenošću, izgledom i pripadnošću mainstream i popularnoj kulturi, umjetnosti, sportu... Nije to prvi put, i ovdje smo pisali o mogućnosti najma apartmana u Moulin Rougeu, recimo, a AirBnB je nudio među ostalim čak i noćenje u Ikeinoj trgovini. No sada je sve formalizirano i prilagođeno nepresušnom tržištu.

Nedavno je tako predstavljeno prvih 11 'ikoničnih' smještaja. Vjerojatno najatraktivniji je mogućnost noćenja u slavnom pariškom muzeju Orsay, s krevetom pored poznatog sata u toj umjetničkoj instituciji. Osim toga, oni koji uspiju rezervirati moći će s krova muzeja gledati svečano otvorenje ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu, koje se prvi put neće održati na stadionu, nego na rijeci Seini. Jasno, uz noćenje će dobiti i privatni, ekskluzivni pristup onom najvrijednijem što Orsay ima - kolekciji impresionista.

Slijede i drugi biseri. Recimo, tu je noć u muzeju Ferrarija, ili primjerice smještaj u kući u Minneapolisu u kojoj je sniman kultni film Purple Rain s Princeom u glavnoj ulozi. Dalje, tu je replika kuće iz Disney-Pixarovog animiranog hita 'Up', pa smještaj u glamuroznoj kući zvijezde Bollywooda Janhvija Kapoora, dvorcu u kojem je sniman serijal X-Men kod New Yorka, boravak kod komičarske zvijezde Kevina Harta, s njim kao domaćinom... Cijeli spisak dostupan je ovdje.

Jasno, rezervacija smještaja nije namijenjena baš svakom putniku. No, ako ste očekivali da će glavni razlog biti cijena, varate se. Naime, mnoge od njih su zapravo besplatne, a najviša cijena je 100 dolara po osobi, što doista nije puno za takav doživljaj. No, postoji kvaka: dostupan je vrlo ograničeni broj raspoloživih termina za svaki od navedenih. AirBnB je smislio proceduru po kojoj se za smještaj treba prijaviti, a onda će ždrijebom biti izabrani sretnici koji će primiti digitalnu 'zlatnu ulaznicu' od AirBnB-a.

Dakle, ako ste zainteresirani, i želite u neki od navedenih smještaja, samo naprijed. Svi imaju iste šanse.