17. izdanje

Vukovar film festival otvoren uz zvijezdu filma 'Čarobna frula'

24.08.2023 u 23:53

  • +27

Otvorenje 17. Vukovarskog filmskog festivala

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Bionic
Reading

Sedamnaesti Vukovarski filmski festival svečano je otvoren u četvrtak u perivoju dvorca Eltz projekcijom filma 'Čarobna frula0, uz glumačku zvijezdu tog filma, irsku glumicu Niamh McCormack

U izvršnoj produkciji Rolanda Emmericha i režiji Floriana Sigla, 'Čarobna frula' fantastični je glazbeni i akcijski spektakl u kojem mlada McCormack tumači ulogu Sophie, mlade djevojke u koju se zaljubljuje glavni lik filma Tim koji sanja o tome da će jednoga dana postati slavnim opernim pjevačem.

Plavi tepih postavljen na ulazu u dvorac Eltz poslužio je kao mjesto hrvatske premijere ovog filma, u kojem su pored glumice McCormack uživali gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, direktor festivala Darko Puharić, hrvatska glumica Areta Ćurković, članovi ovogodišnjeg stručnog žirija Sandra Lončarić, Eduard Galić i Dalibor Grubačević, te Daria Simeonova i Daria Dimitrova, glavne glumice bugarskog filma 'Majka' koji se prikazuje u službenoj konkurenciji festivala u subotu, 26. kolovoza u Hrvatskom domu Vukovar.

Gradonačelnik Penava službeno je otvorio festival uz spektakularan vatromet.

Umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Rafaelić prije početka projekcije kratko je razgovarao s glumicom McCormack koja je istaknula kako je ponosna što je došla u Vukovar hrvatskoj publici predstaviti svoj film. 'Čarobna frula' snimljena je prema istoimenoj operi Wolfganga Amadeusa Mozarta. Uz McCormack glavne uloge ostvarili su Jack Wolfe, Iwan Rheon, Amir Wilson te dobitnik prestižne nagrade Oscar, F. Murray Abraham.

Tijekom 17. filmskog festivala u Vukovaru do 27. kolovoza publiku očekuje trinaest igranih filmova u službenoj konkurenciji, sedam dokumentaraca u konkurenciji, dva egipatska filma u popratnom programu 'Rijeka prijatelj: Nil' čije se projekcije održavaju na potpuno novoj lokaciji prekrasnog ambijenta amfiteatra Vukovarskog vodotornja te četiri filma programa 100 godina Disneyja, čija se obljetnica slavi u sklopu Dječjeg vukovarskog filmskog festivala organiziranog u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke.