4. svibnja

‘Tichek se oženil’ u subotu ponovo na programu HNK-a Varaždin

02.05.2024 u 14:28

Bionic
Reading

‘Tichek se oženil’, autorski projekt Tima Hrvaćanina i Damira Martinovića Mrleta iz Leta3 ponovo će se naći na programu HNK-a Varaždin u subotu 4. svibnja u 19:30. Predstavu izvode plesači i svirači Varaždinskog folklornog ansambla u režiji Tima Hrvaćanina, dok glazbu potpisuje Mrle.

Do suradnje između Varaždinskog folklornog ansambla i Mrleta došlo je na prijedlog intendantice HNK u Varaždinu Senke Bulić. Ovom inovativnom umjetničkom suradnjom preispituju se koreografske i dramaturške konvencije glazbeno-scenske izvedbe folklora te se istražuju potencijali novih koreografskih i glazbenih ostvarenja u folkloru. Klasična folklorna izvedba uvijek teži izvornom predlošku u svakom segmentu izvedbe, od plesa i glazbe do nošnje i prikaza narodnih običaja. U predstavi ‘Tichek se oženil' folklorni ples izlazi izvan granica folklornog okvira te ulazi u dijalog s Mrletovim glazbenim opusom, od hitova i manje eksploatiranih pjesama grupe Let 3 do kazališnih i filmskih brojeva koje Mrle potpisuje s Ivankom Mazurkijević.

Let 3 je poznat po autoironiji, satiri na vlastiti račun te obradi vlastitih pjesama u raznolikim aranžmanima i žanrovima. Iz te pozicije autorefleksivnosti u ovo koreografsko i glazbeno istraživanje krenuli su i plesači te svirači Varaždinskog folklornog ansambla pa tako plesove sa svog repertoara izvode u novom ruhu te izokreću konvencije i ruše granice scenske izvedbe folklora. Tim Hrvaćanin je umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla od 2021. godine, a ove je godine diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kazališno iskustvo skupljao je kao asistent redateljima Oliveru Frljiću, Viti Tauferu, Jerneju Lorenciju i Krešimiru Dolenčiću na predstavama u Satiričkom kazalištu Kerempuh, Zagrebačkom kazalištu mladih i HNK u Varaždinu.

Varaždinski folklorni ansambl jedan je od najnagrađivanijih i najuspješnijih amaterskih folklornih ansambala u Hrvatskoj. VFA je osnovan na Dan grada Varaždina, 6. prosinca 1998. i ove godine slavi 25. obljetnicu rada. ‘Tichek se oženil' prva je koprodukcija VFA s HNK Varaždin u povijesti ansambla.

Ulaznice za ‘Tichek se oženil’ mogu se pronaći na službenim stranicama HNK-a Varaždin.