NAPALA JE PACIJENTICA

Izbodena psihijatrica iz Virovitice operirana, stanje joj je stabilno. Oglasila se i policija, Beroš i Liječnička komora osudili napad

29.01.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Psihijatrica Elvira Koić koju je pacijentica u subotu izbola nožem operirana je i njezino je stanje sada stabilno, potvrdio je za portal ICV ravnatelj virovitičke bolnice Dinko Blažević

U subotu oko 17 sati psihijatricu Elviru Koić je u njezinoj privatnoj ordinaciji u Virovitici napala 37-godišnjakinja te joj zadala više ubodnih rana.

Napad, koji je trajao pola sata, čuli su susjedi. Pozvali su policiju koja je počiniteljicu na licu mjesta uhitila. Ozlijeđena liječnica prebačena je u Opću bolnicu Virovitica, gdje joj je pružena pomoć.

Kako je izjavila dr. Sandra Frljević iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijama u Općoj bolnici Virovitica, dr. Koić primljena je s višestrukim ubodnim ranama po cijelom tijelu i izgubila puno krvi, ali joj je stanje bilo stabilno te nije bila životno ugrožena.

'Pacijentica je u kasnim večernjim satima operirana, njeno stanje je stabilno i zasad se uspješno oporavlja', rekao je za portal ICV ravnatelj Dinko Blažević. Sreća u nesreći, naglašava ravnatelj, jest blizina ordinacije dr. Koić i Opće bolnice, koje su udaljene svega parsto metara. 'Njezina ordinacija nalazi se gotovo na ulazu u bolnicu pa joj je pomoć pružena jako brzo', rekao je.

Oglasili se iz policije

'U subotu oko 17,15 sati u Virovitici utvrđeno je da od strane 37-godišnjakinje došlo do napada nožem na 58-godišnjakinju, liječničkim pregledom utvrđeno je da su nastupile teške tjelesne ozljede te je 58-godišnjakinji pružena pomoć u Općoj bolnici u Virovitici.

Policijski službenici su na mjestu događaja uz uporabu sredstava prisile uhitili 37-godišnjakinju, te je u tijeku provođenje kriminalističkog istraživanja. Daljnji rad u kazneno procesnom postupku je preuzelo Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru', izvijestila je PU virovitičko-podravska.

Ministar Beroš i Liječnička komora osudili napad na liječnicu

Ministar zdravstva Vili Beroš osudilo je u nedjelju jučerašnji napad na liječnicu u Virovitici, a Hrvatska liječnička komora (HLK) upozorila da taj događaj ponovo ukazuje na težinu liječničkog posla jer su na radnim mjestima kontinuirano izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.

'Pomažući pacijentici i sama naša kolegica postala je žrtvom nasilja. Želimo joj što skoriji oporavak i snagu da nastavi liječničku misiju u pomoći i liječenju pacijenata. Naša kolegijalna potpora i najoštrija osuda svih oblika nasilja', napisao je Beroš na twitteru.

Iz HLK su poručili da su u kontaktu s liječnicima u virovitičkoj bolnici te da će u dogovoru s ozlijeđenom liječnicom pružiti svu potrebnu pomoć. 'Ovaj strašan događaj u kojem je kolegica liječnica tijekom obavljanja svog posla zadobila ozbiljne tjelesne ozlijede ponovno je pokazao svu težinu posla koji obavljaju liječnici. Izražavamo bezrezervnu podršku ozlijeđenoj kolegici i želimo joj uspješan oporavak', irekao je predsjednik komore Krešimir Luetić.

HLK u priopćenju upozorava da je taj događaj ponovo pokazao da su liječnici na svojim radnim mjestima kontinuirano izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.

Istraživanje 'Nasilje nad liječnicima' koje su proveli krajem 2016. godine, pokazalo je da je čak 93 posto anketiranih liječnika na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja te da se fizički napad na liječnika dogodio u 22 posto zdravstvenih ustanova.