financijsko opterećenje

Što će se iduće rezati? Problem parafiskalnih nameta čeka i novu vladu

28.04.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Baš kao i prethodne, i nova vlada trebat će nastaviti s rezanjem parafiskalnih nameta. Različite su to vrste naknada koje je nametnula država ili njezine agencije, razne institucije ili gradovi i općine, no one nemaju karakter poreza iako financijski opterećuju i građane i poduzetnike

Uz to, stalno smanjivanje parafiskalnih opterećenja jedna je od obveza koje smo prihvatili zahtjevom za članstvo u OECD-u, te akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva. No, praksa je pokazalo da učinak ukidanja parafiskalnog nameta katkad izostane, ako se neki drugi namet poveća. Posljednji u nizu nameta koji su ukinuti vodni je doprinos. Za kućanstva to će značiti nekoliko eura na mjesec manje na računima za vodu. Taj doprinos plaćali su i investitori pri izgradnju nekog objekta. Njihova je procjena da ukidanje neće utjecati na tržište nekretnina, donosi HRT.

'Više je faktora koji utječu na troškove izgradnje. Povećanje bilo kojih drugih troškova, koji su vezani uz gradnju, oni će neutralizirati i ovako minimalni učinak ukidanja ovog doprinosa', kazala je Martina Mataić Škugor, direktorica u Opereta ulaganjima.

No često se događa da se jedan namet ukine, a istodobno druga institucija odluči povećati neku naknadu. U parafiskalnom opterećenju građana i gospodarstva sudjeluju različite agencije, lokalna samouprava. U prethodnom razdoblju neki gradovi povećavali su komunalni doprinos. Učinak je takav da je povećanje iznosa nadmašilo, kod nekih, čak i porezna davanja.

'U velikom broju slučajeva, trošak koji imate za komunalni doprinos odnosno naknadu premašuje trošak zaposlenika u određenim tvrtkama koje godinama investiraju u efikasnost i zapošljavaju sve veći broj ljudi', pojasnio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

Tako se trošak proizvodnje u staklenicima u nekim gradovima višestruko povećao, iako je svima cilj povećati površine 'pod staklenicima'.

'Pa smo našli primjer jedne općine koja na jedan hektar staklenika zapravo ima naknadu 20 000€. Mislim da su to jako visoke komunalne naknade i da bi tu trebalo napraviti određena ograničenja', rekla je  Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu i poljoprivrednu industriju. Pa naknade koje ne spadaju u poreze treba analizirati sa stajališta korisnika, bez obzira u čijem džepu na kraju završe.