poziv s krete

Grci predlažu Nijemcima kako da prebrode nestašicu plina: Dođite kod nas. Imamo blage zime, u kućama nam ne treba grijanje

15.07.2022 u 16:08

Bionic
Reading

Grčka ima prijedlog za Nijemce koji su u stresu zbog mogućnosti nestašice plina ove zime

'Ove jeseni i zime bilo bi veliko zadovoljstvo za nas Grke poželjeti dobrodošlicu njemačkim umirovljenicima koji žele iskustvo mediteranske zime s grčkim gostoprimstvom, blagim vremenom i visokokvalitetnom uslugom', rekao je grčki ministar turizma Vasilis Kikilias za Bild, prenosi Business Insider.

'Čekat ćemo vas ovdje', rekao je.

Poziv dolazi nakon što je Rusija reducirala dotok prirodnog plina Njemačkoj i ostatku Europe posljednjih mjeseci, navodeći razloge kao što su odbijanje energetskih kompanija da ga plaćaju u rubljima i zastoj opreme u Kanadi. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, nervozna je zbog potpunog prekida opskrbe ruskim plinom uoči zime dok Moskva uzvraća udarac nakon sveobuhvatnih sankcija zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Ali kao što je gradonačelnik grčkog lučkog grada Kania na otoku Kreti rekao Bildu: 'Ovdje ne trebamo grijanje u kući.'

'Pozivamo sve Nijemce koji žele doći živjeti kod nas ove zime, daleko od krize. Kania je izvrsno mjesto za preživljavanje zimske krize: toplo je, ljudi su prijateljski raspoloženi i možda imamo najbolju klimu tijekom cijele godine u Europi', rekao je gradonačelnik Kanije Panagiotis Simandirakis za Bild.

'Nijemci se neće smrznuti u Grčkoj', dodao je.

Berlin pokušava napuniti skladišta prirodnim plinom do 90 posto do početka studenog. Sada su na 65 posto popunjenosti, prema njemačkom saveznom mrežnom regulatoru.

Njemačka je već krenula u drugu fazu od trostupanjskog hitnog plana za prirodni plin koji bi mogao dovesti do racionalizacije u završnoj fazi, ako se situacija pogorša. Ta se država oslanja na prirodni plin iz Rusije, a on čini 35 posto njenog uvoza goriva.

Šef njemačke federalne mrežne agencije upozorio je u četvrtak potrošače da bi se njihovi mjesečni računi iduće godine mogli tri puta uvećati zbog pada uvoza ruskog plina, navodi novinska kuća RND.