RM Sotheby's

[FOTO/VIDEO] Unikatni Bugatti Chiron Profilée: Ovo je najvrjedniji novi model ikada prodan na dražbi

02.02.2023 u 13:58

Bionic
Reading

Prvi – i jedini – Chiron Profilée sinoć je osigurao svoje mjesto u povijesti automobila, prodan je na aukciji RM Sothebys u Parizu za rekordnih 9.792.500 eura

Jedan jedini primjerak modela Bugatti Chiron Profilée sinoć je ušao u povijest, jer je na aukciji kuće RM Sotheby’s u Parizu 1. veljače postigao rekordnu cijenu od 9.792.500 eura, a postotak prihoda ide u dobrotvorne svrhe.

Kada kažemo rekordan iznos, mislimo na potpuno novi automobil prodan na nekom javnom nadmetanju. Treba spomenuti i da je to unikatni model.

Zadivljujući hiper automobil prešao je samo 396 kilometara testne kilometraže u vrijeme katalogizacije, podvrgavajući se završnim provjerama kvalitete koje prolaze svi novi Bugatti hipersportski automobili prije napuštanja tvornice. Chiron Profilée je automobilski pasijans, koji se nikada neće ponoviti i nije sličan nijednom drugom. Ovu priliku za posjedovanje dijela povijesti Bugattija jednostavno se nije smjelo propustiti.

Nasljednik legendarnog Veyrona

Bugatti Chiron prvi je put predstavljen svijetu u ožujku 2016. kao dostojan nasljednik revolucionarnog Veyrona, postavljajući nove standarde za performanse i upotrebljivost, još jednom uspostavljajući novo mjerilo za hipersportski automobil. I Veyron i Chiron dijele fenomenalan 8,0-litreni W-16 motor—iako je gotovo u potpunosti rekonstruiran za noviji automobil—koji u aplikaciji Chiron ima četiri veća dvostupanjska turbopunjača za povećanje snage do 1600 KS.

Bugatti Chiron Profilée Izvor: Promo fotografije / Autor: RM Sotheby's

Christophe Piochon, predsjednik Bugatti Automobilesa, je rekao: 'Uzimajući ozbiljno u obzir želje kupaca za istraživanjem manje radikalne verzije Pur Sporta, započeli smo s dizajnom i razvojem Chiron Profilée u jesen 2020. Do vremena kada smo vidjeli predserijsko vozilo koje izlazi iz proizvodnje, svi Chironovi slotovi ograničeni na samo 500 bili su dodijeljeni. Ali znali smo da je ono što smo stvorili prelijepo da bi bilo skriveno. To je – u svakom smislu – jedinstveni primjerak u povijesti Bugattija i pravi kolekcionarski primjerak. Željeli smo dati poštenu priliku svakom pokloniku marke Bugatti da nabavi ovaj jedinstveni automobil, pa smo odlučili sklopiti partnerstvo s aukcijskom kućom RM Sotheby’s kako bismo ga prodali na aukciji.'

Rijetki su proizvođači koji troše vrijeme i trud da automobil dovedu do pune proizvodne specifikacije kada znaju da se samo jedan može proizvesti.

Ali Profilée je u potpunosti razvijen, testiran i prošao je svaki od standarda visoke kvalitete koje Bugatti primjenjuje na sve svoje automobile, što mu omogućuje dobivanje jedinstvene vrste odobrenja za Europu.

Dizajniran po narudžbi

Profilée je dizajniran po narudžbi koji ima pokretni fiksni rep na stražnjoj strani, koji obavlja dvije ključne funkcije. Prvo, krilo osigurava stabilnost i kontrolu sve do maksimalne brzine Profilée od 380 km/h povećavajući potisnu silu preko stražnje osovine, a drugo, ono koristi negativni tlak za usisavanje vrućeg zraka iz odjeljka motora kroz dva unutarnja tunela u visoko -temperaturno karbonsko krilo. Zrak struji preko vrha krila kako bi stvorio potisnu silu, ali i ispod krila kako bi izvukao zrak iz odjeljka motora.

Frank Heyl, zamjenik direktora dizajna u Bugatti Automobiles, je rekao: 'Imajući na umu želje kupca, ugradili smo elegantan, fiksni zamahni rep koji je i aerodinamički i termodinamički optimiziran za neusporedive performanse dostupne vlasniku Chiron Profiléea, a istovremeno zadržao graciozan i bezvremenski oblik originalnog Chirona. Ime Profilée nadahnuto je jednom od prvih kreacija Jeana Bugattija – Type 46, koji je također nosio onaj elegantni pokret u stražnjem dijelu.'

Na prednjem dijelu ovog jedinstvenog hipersportskog automobila, Profilée je dobio šire otvore za zrak i povećanu Bugatti potkovastu rešetku kako bi se više rashladnog zraka usmjeravalo u hladnjake. Revidirani prednji spliter radi u tandemu s oblikovanim podvozjem kako bi dodatno povećao potisnu silu i maksimalno povećao protok zraka. Kao i kod svakog drugog Bugattija, majstorstvo protoka zraka za hlađenje, smanjenje otpora i potisnu silu temeljno je u pružanju izvanrednih performansi koje su postale zaštitni znak modernih Bugatti automobila.

  • +68
Bugatti Chiron Profilée Izvor: Promo fotografije / Autor: RM Sotheby’s

Sumanute performanse

U karakteru, Profilée zadržava velik dio čistoće Pur Sporta; dizajniran za bočno prianjanje i krajnje ubrzanje. Pokreće ga isti razvojni 8,0-litreni motor Bugatti W16, ali 100 KS slabiji motor, od 1500 KS, s 15 posto kraćim prijenosnim omjerima od Chiron Sporta. Profilée od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,3 s, a do 200 km/h za 5,5 s, a do 300 km/h za 12,4 s. Ima najveću brzinu od 380 km/h u usporedbi s 350 km/h Chiron Pur Sporta.

Podešavanje podvozja uključuje promjenu kuta nagiba kotača na prednjoj i stražnjoj osovini i tvrđe opruge s prednjim teškim balansom. Opruge su deset posto tvrđe u usporedbi s Chiron Sportom, a stražnja osovina nosi 50 posto više negativnog nagiba, nudeći poboljšano prianjanje u zavojima, bez gubitka udobnosti vožnje. To je spoj najboljih karakteristika Pur Sporta s prekrasnim, elegantnim dizajnom.

Profilée je predstavljen u osnovnoj srebrno-plavoj boji Argent Atlantique, ekskluzivno razvijenoj za ovaj automobil. Nijedan drugi model Chirona nije konfiguriran u ovoj nijansi. Donji dio automobila je završen od izloženih karbonskih vlakana, toniranih u postojeću Bugatti plavu boju Bleu Royal Carbon. Kotači su – opet – jedinstveni, posebno dizajnirani, proizvedeni i testirani za Profilée, i završeni u nijansi Le Patron, stvorenoj da odgovara karbonskoj nijansi donje polovice karoserije. Polirani aluminijski elementi odražavaju poznati oblik potkove rešetke Bugatti.

Unutrašnjost Profiléea poznata je vlasnicima Chirona, a dovršena je ručno u Bugattijevom ateljeu u Molsheimu. Dizajnirana oko autentičnih i visokokvalitetnih materijala, kao što su koža, karbon ili čvrsti aluminij, svaka se komponenta obrađuje i usavršava ručno satima. Sam dizajn slijedi filozofiju definiranog minimalizma, svodeći svaku komponentu na njen najjednostavniji i najljepši oblik.

Međutim, Profilée postaje prvi Chiron opremljen tkanom kožnom završnom obradom u unutrašnjosti, primijenjenom na armaturnu ploču, ploče vrata i središnju konzolu. Ukupno, više od 2500 metara kožnih traka koristi se za izradu ovog složenog i lijepog završetka.

Profilée je opremljen udobnim sjedalima od Gris Rafale i Deep Blue kože, s uzorkom prošivanja, 'zračnom paradom'. Crni anodizirani okvir okvira na središnjoj konzoli ima Profilée potpis; posljednji jedinstveni dodir primijenjen na ovu posebnu kreaciju.