OKUPIRANI PALESTINSKI TERITORIJ

UNICEF pruža pomoć djeci

01.12.2010 u 13:15

Bionic
Reading

UNICEF-ovi timovi za psihosocijalnu pomoć donose olakšanje palestinskoj djeci u Istočnom Jeruzalemu koja se svakodnevno suočavaju sa životom pod okupacijom

Na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze, okupacija vojske određuje izgled svakodnevice. Djeca svih dobi moraju se nositi s nasiljem, nedostatkom slobode kretanja, manjkom prilika te ekonomskim poteškoćama. Upravo ovdje uskaču UNICEF-ovi timovi, pružajući pomoć obiteljima da se nose sa situacijom.

'Naš moto je: Ako nisi dio rješenja, dio si problema.', kaže UNICEF-ova stručnjakinja za psihosocijalnu pomoć Laila Atshan. I samoj slijepoj, poteškoće joj nisu strane. 'Radimo s djecom kako bismo sačuvali njihovo duševno zdravlje,' objašnjava. 'Pokušavamo dati prostora zaigranosti.'

Mnoge obitelji su ostale bez svojih domova dok druge na to čekaju. U jednoj od četvrti Istočnog Jeruzalema, neke su obitelji već ostale bez svojih domova dok druge čekaju deložaciju. 'To strašno utječe na djecu', kaže Atshan.

'Kad u trenutku cijela obitelj ostane bez doma, to utječe na cjelokupni obiteljski život.' Dvanaestogodišnja Huna, sažima cijelu situaciju: 'Žele nam uzeti dom. Mi želimo ostati. Bojimo se', kaže.

Kako bi odgovorili na ove probleme, UNICEF i partneri – uz sredstva odjela za humanitarnu pomoć Europske komisije, Kanadske međunarodne razvojne agencije, Banke Palestine i drugih – pomažu djeci izraziti se kroz terapiju igrom.

U organizaciji YCMA, partnerske organizacije na projektu, braća Walid (15) i Ahmad (12) i njihova sestra Nadine (10) dobili su priliku uživati na plaži. Njih troje inače znaju da mogu biti deložirani u bilo kojem trenutku. Djeca poput njih žive u strahu i misle da im se bilo što može dogoditi. No, na plaži su makar privremeno postala bezbrižna, zaigrana djeca.

UNICEF-ovi psihosocijalni timovi u Okupiranom palestinskom teritoriju daju podršku djeci na razne načine – kroz grupnu terapiju, individualno savjetovanje, hitne intervencije, neformalnu edukaciju i međuvršnjačku terapiju. Međutim, na kraju je psihosocijalna pomoć sporedna prema rješavanju problema obitelji koje ostaju bez krova nad glavom.

No, dok deložacije i rušenje kuća ne završi, UNICEF nastoji poboljšati živote ovih obitelji.