VAŽNOST PRIPRAVNOSTI

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa

12.10.2010 u 01:53

Bionic
Reading

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa obilježava se ove godine 11. listopada i dan je posvećen podsjećanju na važnost pripravnosti na prirodne katastrofe, kao i sprječavanja njihovog nastanka

Milijuni ljudi širom svijeta, uključujući djecu, izgubili su svoje živote, domove i ostali bez osnovne infrastrukture kao što su bolnice ili električna struja zbog prirodnih katastrofa kao što su potresi, poplave, suše, tsunamiji, uragani. Pri tome su najranjiviji siromašni kojima postaje još teže izići iz začaranog kruga siromaštva, a djeca trpe najviše jer se urušavaju i njihove šanse za svijetlu budućnost.

UNICEF zajedno s partnerima nastoji zaštiti djecu pogođenu prirodnim katastrofama i pružiti im osnovne uvjete za preživljavanje i oporavak kao što su pitka voda, prehrana, medicinska pomoć, obrazovanje, sanitarni uvjeti.

Samo ove godine, UNICEF je s partnerima odigrao ključnu ulogu u pružanju krizne pomoći djeci i njihovim obiteljima pogođenim razornim potresima na Haitiju i u Kini, etničkim sukobima u Kirgistanu te nezapamćenim poplavama u Pakistanu.