NAGLASAK NA ULOZI ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA

Međunarodni tjedan dojenja

02.08.2010 u 12:41

Bionic
Reading

Svake godine, gotovo devet milijuna djece umire prije svog petog rođendana. Dojenje je jedno od najučinkovitijih načina kako smanjiti taj broj. UNICEF se pridružuje proslavi Međunarodnog tjedna dojenja kako bi potaknuo majke na isključivo dojenje svoje novorođene djece

'Majčino mlijeko je najbolja hrana koju dijete može dobiti i dojenje daje djetetu najbolji mogući početak u životu', rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.
Međunarodni tjedan dojenja počeo je 1. kolovoza. Ovogodišnja tema, 'Deset koraka do uspješnog dojenja', fokusira se na autoritet koji zdravstveni radnici imaju pri utjecanju na ponašanje majki.

UNICEF surađuje sa Svjetskim savezom za dojenje i Svjetskom zdravstvenom organizacijom kako bi zajedno educirali donositelje politika, donatore, partnere, zdravstvene djelatnike i javnost o dobrobitima dojenja.

Deset koraka do uspješnog dojenja su implementirani u više od četvrtine svih rodilišta u svijetu. Iskustvo je pokazalo da je među majkama koje su rodile u ovim rodilištima stopa isključivog dojenja u prvih šest mjeseci veća i da se one osjećaju pouzdanije kad doje.

Šef sekcije UNICEF-a za zdravlje, Dr. Mickey Chopra, kazao je kako je važno da zdravstveni djelatnici dobro odigraju svoje uloge u implementiranju ovih 10 koraka.
'Zdravstveni radnici imaju dubok i vrlo važan značaj pri utjecanju na odluke majki kako prehranjivati njihovu djecu,' rekao je Dr. Chopra. 'Zbog toga je edukacija i promjena ponašanja zdravtsvenih djelatnika od kritične važnosti.'