UNICEF-OV AMBASADOR DOBRE VOLJE

Leo Messi na Haitiju

27.07.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Leo Messi, svjetski poznati nogometaš FC Barcelone i argentinske nacionalne reprezentacije po prvi je puta kao UNICEF-ov ambasador dobre volje posjetio Haiti. Svojim posjetom Messi je želio skrenuti pažnju javnosti na potrebe djece Haitija, šest mjeseci nakon potresa

Tijekom posjeta Messi je posjetio kamp Carrefour Aviation. Tamo trenutačno živi u šatorima 50.000 Haićana koji su ostali bez krova nad glavom 12. siječnja.

Messi je također posjetio argentinski kontingent UN-ove misije na Haitiju, MINUSTAH, i čuo iz prve ruke o radu mirotvoraca pri vođenju poljske bolnice. Nakon toga, pridružio se osoblju UNICEF-a u uredu pod šatorom kako bi se upoznao s akcijama za pomoć djeci i obiteljima Haitija nakon katastrofe koja je uzela 220.000 života i razrušila glavni grad.

U relativno kratkoj karijeri, Messi je već dosegnuo sam vrh svjetskog nogometa. FIFA ga je proglasila najboljim svjetskim nogometašem u 2009. godini u kojoj je također osvojio Zlatnu loptu za najboljeg europskog nogometaša godine. Malo je mjesta danas u svijetu gdje su djeca ranjiva kao što su na Haitiju. Unatoč pomacima, preko 1,2 milijuna djece je izloženo izrabljivanju i zlostavljanju. 800,000 ih živi u šatorima na mjestima gdje nema adekvatnih sanitarnih uvjeta i gdje je pristup čistoj vodi, obrazovanju i zdravstvenoj skrbi ograničen.

UNICEF i druge humanitarne organizacije rade naporno zajedno s haićanskom Vladom kako bi pružili potporu djeci na Haitiju i osigurali da se Haiti oporavi i postane zemlja gdje će sva djeca odrastati sa svime što im treba da prežive, razviju se i postanu aktivni nositelji promjena u razvoju svoje zemlje.