RADIONICA U RUANDI

Djeca snimala kratke filmove

25.06.2010 u 08:30

Bionic
Reading

Zanimljivi i kratki filmovi stižu iz Ruande gdje je nedavno održana prva radionica za djecu iz malih mjesta u sklopu koje su naučili snimati filmove, poznate pod nazivom 'One Minute Junior'

UNICEF, u suradnji s Ministarstvom mladih u Ruandi, omogućio je održavanje radionice kao dio projekta za razvoj kroz sport 'Svjetsko prvenstvo u mom selu'.

Vlastita životna iskustva bila su temelj za nastajanje filmske priče. Djeca su kroz raspravu ustanovila tijek radnje i finalizirala scenarije, a potom su naučila kako koristiti kameru i zabilježiti svoju priču.

'Jako sam sretan što mogu ispričati svoju priču tolikom broju ljudi', rekao je Patrick Benda, jedan od sudionika, i dodao da mu film omogućava da bolje prenese poruku. Tema njegovog kratkog filma 'Moj život, moja snaga' je fizička spremnost.

Film drugog sudionika, Uwizeyea Bienfalta, nosi naziv 'Kanistar'. Kanistre koriste djeca širom svijeta da bi prenijela vodu, ponekad prelazeći velike udaljenosti. Film nosi snažnu poruku o dječjim pravima.

Posljednjeg dana radionice sudionici su učinili posljednji korak – nacrtali su postere za svoje filmske uratke.

Jednominutni filmovi zatim su premijerno prikazani na punom stadionu Ginseyi u Ruandi gdje je organizirano gledanje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva. Sudionici su uz smijeh i navijanje dočekali pojavljivanje svojih filmova na ekranu, a njihov trud i poruke odzvanjali su nogometnim poljem. Dječji glas čuo se naširoko.