SVJETSKO PRVENSTVO 2010.

Djeca u Južnoj Africi vesele se nogometu

04.06.2010 u 08:33

Bionic
Reading

Pjesma i ples zavladali su Južnom Afrikom u odbrojavanju dana do početka Svjetskog nogometnog prvenstva. Ples koji se popularno naziva 'discy dance' nova je zanimacija djece i odraslih pa se često može vidjeti u ovo vrijeme u gradovima i mjestima te zemlje

Discy se plesao i na na cjelodnevnom sportskom festivalu koji je okupio tristotinjak djece na stadionu u centru Huhundija, mjesta u sjeverozapadnom predjelu zemlje. Među njima je i petnaestogodišnji Ronald Rapelong, koji želi postati profesionalni nogometaš. Ronald je ostao bez roditelja prije godinu dana i sada živi sa svojom tetom. Sportski festival u Huhundiju je jedno od 21 takvih događanja koja se organiziraju od svibnja do kraja srpnja u nekim od najizoliranijih i najsiromašnijih dijelova Južnoafričke Republike. Događanja su dio programa 'sport za razvoj zajednice' kojega provodeMinistarstvo obrazovanja i UNICEF. Festivali pružaju priliku zajednicama da pokažu svoje sportske talente i proslave Svjetsko prvenstvo u svojim mjestima.
'Prvo identificiramo zajednice koje imaju najveće potrebe, a potom radimo i kroz škole te lokalne ustanove', rekao je jedan od koordinatora programa, Malanga Mposhi. Cilj je programa da poboljša nastavu tjelesnog odgoja u školama i pomogne riješiti pitanja koja muče mlade općenito.

Barbara Sarachera je mlada djevojka koja studira kineziologiju u glavnom gradu regije Mafekingu, a osim što je djevojkama u Huhundiju svojevrsna mentorica, trenerica je i ženskog košarkaškog tima. Za nju, sport je važan način kako zaokupiti djecu i spriječiti ih da ne upadaju u nevolje.

'Kad su prepušteni sami sebi, postaju nestašni. Maloljetnička trudnoća i zlouporaba droge i alkohola su česta pojava u ovoj zajednici', rekla je Barbara.

Sport tako igra važnu ulogu u razvijanju vještina kao što su disciplina, timski rad i samopouzdanje. Većina ovih mladih ljudi gledat će utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva na televiziji, ali su ponosni i uzbuđeni što će njihovi junaci biti u Južnoj Africi radi najvećeg nogometnog događanja na svijetu. Ova spoznaja bitće dodatan poticaj njihovim ambicijama da, uz puno vježbe s vremenom i sami uspiju kako na nogometnom terenu tako i u životu.