KARAVAN SREĆE

Pomoć mališanama stradalim u potresu

Foto: tportal.hr

Datum objave:
28.05.2010 09:01

Autor: Unicef/tportal.hr

Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova

Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu

Gotovo tri mjeseca nakon potresa snage 8,8 po Richteru koji je pogodio Čile, studija koju je naručio UNICEF otkriva kako 93 posto djece u regiji pogođenoj potresom pokazuje znakove emocionalnog stresa. Mnoga od njih se prisjećaju katastrofe vrlo detaljno i boje se još jednog potresa ili tsunamija

Jedanaestogodišnji Camilo Vega živi u čileanskom gradu Curanipe i jedno je od čileanske djece koja pokazuju znakove stresa. 'Ako dođe još jedan tsunami, pomoći ću spasiti svoju mamu, braću i rođake', izrazio je svoje strahove Camilo. Kako se obnova u Čileu nastavlja, UNICEF nastoji vratiti osjećaj normalnosti - i malo smijeha - u živote ove djece. Javnom kampanjom 'Karavan sreće' nastoji vratiti zabavu u živote djece koja pate od stresa uzrokovanog potresom. Putujući karavan uključuje niz aktivnosti kao što je kino, muzički nastupi i terapija smijehom. Mobilni tim za podršku koji provodi projekt će putovati u pedesetak gradova i obići oko 30 tisuća djevojčica i dječaka.

U Nihueu, jednom od gradova, karavan je puno pomogao povratiti osmijehe na dječja lica. Za osmogodišnjake Jose Hernandeza i Pabla Contrerasa, klauni su najbolji dio karavana. 'Klaun je igrao nogomet i u isto vrijeme pokušavao voziti svoj monocikl', rado se prisjećaju dječaci.

'Ova vrsta aktivnosti je odličan način podizanja duha među djecom', rekao je Eduardo Valenzuela, jedan od voditelja aktivnosti u lokalnoj zajednici. Dodao je da također pomaže roditeljima jer imaju priliku vidjeti svoju djecu kako uživaju.
U sklopu javne kampanje, UNICEF će putem televizijskih i radijskih spotova s djeci omiljenim junacima doprijeti do milijuna stanovnika Čilea kako bi potaknuo obitelji da ponovno izgrade živote svoje djece, a u planu je i obuka 3 tisuće stručnjaka iz područja skrbi o djeci za rad s mališanima koji pate od post-traumatskog stresa.
Sve o temi: potres | potres čile | UNICEF
čestitke
Čuvari djetinjstva
Unicef webshop