KARAVAN SREĆE

Pomoć mališanama stradalim u potresu

28.05.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Gotovo tri mjeseca nakon potresa snage 8,8 po Richteru koji je pogodio Čile, studija koju je naručio UNICEF otkriva kako 93 posto djece u regiji pogođenoj potresom pokazuje znakove emocionalnog stresa. Mnoga od njih se prisjećaju katastrofe vrlo detaljno i boje se još jednog potresa ili tsunamija

Jedanaestogodišnji Camilo Vega živi u čileanskom gradu Curanipe i jedno je od čileanske djece koja pokazuju znakove stresa. 'Ako dođe još jedan tsunami, pomoći ću spasiti svoju mamu, braću i rođake', izrazio je svoje strahove Camilo. Kako se obnova u Čileu nastavlja, UNICEF nastoji vratiti osjećaj normalnosti - i malo smijeha - u živote ove djece. Javnom kampanjom 'Karavan sreće' nastoji vratiti zabavu u živote djece koja pate od stresa uzrokovanog potresom. Putujući karavan uključuje niz aktivnosti kao što je kino, muzički nastupi i terapija smijehom. Mobilni tim za podršku koji provodi projekt će putovati u pedesetak gradova i obići oko 30 tisuća djevojčica i dječaka.

U Nihueu, jednom od gradova, karavan je puno pomogao povratiti osmijehe na dječja lica. Za osmogodišnjake Jose Hernandeza i Pabla Contrerasa, klauni su najbolji dio karavana. 'Klaun je igrao nogomet i u isto vrijeme pokušavao voziti svoj monocikl', rado se prisjećaju dječaci.

'Ova vrsta aktivnosti je odličan način podizanja duha među djecom', rekao je Eduardo Valenzuela, jedan od voditelja aktivnosti u lokalnoj zajednici. Dodao je da također pomaže roditeljima jer imaju priliku vidjeti svoju djecu kako uživaju.
U sklopu javne kampanje, UNICEF će putem televizijskih i radijskih spotova s djeci omiljenim junacima doprijeti do milijuna stanovnika Čilea kako bi potaknuo obitelji da ponovno izgrade živote svoje djece, a u planu je i obuka 3 tisuće stručnjaka iz područja skrbi o djeci za rad s mališanima koji pate od post-traumatskog stresa.