EPIDEMIJA U TADŽIKISTANU

Cijepljenje protiv dječje paralize

13.05.2010 u 08:07

Bionic
Reading

Kampanja cijepljenja protiv dječje paralize započela je u Tadžikistanu početkom mjeseca kao odgovor na epidemiju koja je nedavno izbila i prijeti svoj djeci te zemlje

Epidemija dječje paralize u Tadžikistanu prva je u više od deset godina. Neobično veliki broj slučajeva zaraze zabilježen je u travnju. Većina ih se dogodila uz granicu zemlje s Afganistanom i Uzbekistanom.
Dječja paraliza je vrlo zarazna, i samo jedno necijepljeno dijete može zaraziti drugu djecu. Virus se prenosi brzo i preko velikih udaljenosti. UNICEF i partneri nastoje spriječiti širenje virusa unutar Tadžikistana, ali i preko granice.

Tijekom svibnja, zdravstveno osoblje i volonteri cijepit će više od milijun tadžikistanskih mališana mlađih od šest godina. UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i drugi partneri udružili su se u Globalnu inicijativu za iskorjenjivanje dječje paralize i podupiru tadžikistansko Ministarstvo zdravstva u provedbi akcije cijepljenja.

'Timovi za cijepljenje moraju posebnu pažnju usmjeriti na ranjive skupine djece koje rutinsko cijepljenje obično zaobiđe – djeca koja žive u izoliranim, udaljenim mjestima bez odgovarajuće zdravstvene skrbi diljem zemlje,' izjavio je voditelj za zdravlje i prehranu tadžikistanskog UNICEF-a, Ayadil Saparbekov.

Cjepivo protiv dječje paralize daje se oralno u obliku kapljica. Dok god ova bolest postoji, sva djeca u svijetu su u opasnosti. Globalna inicijativa za iskorjenjivanje dječje paralize uspjela je do sad smanjiti broj slučajeva za 99 posto, s 350 000 u 1988. godini, na manje od 2 000 u 2006.