RAJAHSTAN

Druga šansa za nesuđenu nevjestu

04.05.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Bablu, djevojčica iz ruralnog predjela najveće indijske države Rajahstan, imala je samo trinaest godina kada je njena zajednica odlučila da se treba udati za 45-godišnjeg muškarca. 'Nisam se željela vjenčati,' kaže. 'Mislila sam da mi je život potpuno uništen'

Sklapanje brakova s djecom je ilegalno u Indiji, ali u siromašnim regijama, kao što je Rajahstan, postoji veliki društveno-ekonomski pritisak da se zakon ne poštuje. Više od polovice djevojčica udaje se do osamnaeste godine, što uzrokuje cjeloživotne zdravstvene i socijalne probleme za te mlade žene i djecu.
'Sklapanje brakova s djecom krši dječja prava,' poručuje UNICEF-ova stručnjakinja za zaštitu djece, Sulagna Roy. 'Utječu na zdravlje djece i majki, nastavljaju začarani krug siromaštva i stvaraju obespravljene djevojčice.'

No, dobre vijesti stižu za djevojčice u Rajahstanu. Europska Komisija i UNICEF podržavaju program kojim osnažuju obitelji u odluci da ne udaju svoje kćeri u mladoj dobi. U programu sudjeluje i Babluina teta Durga, lokalna patronažna sestra.
Durga pomaže organizirati rasprave u selu na kojima podučava obitelji, ali i daje podršku u pronalasku odgovarajuće alternative za djevojčice. Babluin otac je na diskusijama naučio da djevojčice ne bi smjele stupati u brak tako rano.
Saznao je da je cijela zajednica napreduje kad djevojčice nastavljaju školovanje i odgađaju stupanje u brak. Program nastoji za njih pronaći ekonomske alternative i osnažiti ih da budu neovisne.
Bablu je zahvalna što se njen otac predomislio. Odlučna je da se nastavi školovati i spasi druge od sudbine koju je sama izbjegla. 'Neću dopustiti ni jednoj djevojčici da se uda,' kaže. Čuvši o njoj, petoro djevojčica iz obližnjeg sela već je izbjeglo prerani brak.