RAJAHSTAN

Druga šansa za nesuđenu nevjestu

Foto: tportal.hr

Datum objave:
04.05.2010 12:16

Autor: tportal.hr/unicef

Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova

Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu

Bablu, djevojčica iz ruralnog predjela najveće indijske države Rajahstan, imala je samo trinaest godina kada je njena zajednica odlučila da se treba udati za 45-godišnjeg muškarca. 'Nisam se željela vjenčati,' kaže. 'Mislila sam da mi je život potpuno uništen.'

Sklapanje brakova s djecom je ilegalno u Indiji, ali u siromašnim regijama, kao što je Rajahstan, postoji veliki društveno-ekonomski pritisak da se zakon ne poštuje. Više od polovice djevojčica udaje se do osamnaeste godine, što uzrokuje cjeloživotne zdravstvene i socijalne probleme za te mlade žene i djecu.
'Sklapanje brakova s djecom krši dječja prava,' poručuje UNICEF-ova stručnjakinja za zaštitu djece, Sulagna Roy. 'Utječu na zdravlje djece i majki, nastavljaju začarani krug siromaštva i stvaraju obespravljene djevojčice.'

No, dobre vijesti stižu za djevojčice u Rajahstanu. Europska Komisija i UNICEF podržavaju program kojim osnažuju obitelji u odluci da ne udaju svoje kćeri u mladoj dobi. U programu sudjeluje i Babluina teta Durga, lokalna patronažna sestra.
Durga pomaže organizirati rasprave u selu na kojima podučava obitelji, ali i daje podršku u pronalasku odgovarajuće alternative za djevojčice. Babluin otac je na diskusijama naučio da djevojčice ne bi smjele stupati u brak tako rano.
Saznao je da je cijela zajednica napreduje kad djevojčice nastavljaju školovanje i odgađaju stupanje u brak. Program nastoji za njih pronaći ekonomske alternative i osnažiti ih da budu neovisne.
Bablu je zahvalna što se njen otac predomislio. Odlučna je da se nastavi školovati i spasi druge od sudbine koju je sama izbjegla. 'Neću dopustiti ni jednoj djevojčici da se uda,' kaže. Čuvši o njoj, petoro djevojčica iz obližnjeg sela već je izbjeglo prerani brak.
Sve o temi: UNICEF | Rajahstan
čestitke
Čuvari djetinjstva
Unicef webshop