POTRES U KINI

Razrušeno 80 posto škola u Jiegu

30.04.2010 u 16:25

Bionic
Reading

Procjenjuje se da je oko 80 posto osnovnih škola ozbiljno oštećeno, a 85 posto kuća u Jiegu, glavnom gradu okruga, je u ruševinama. Postoji hitna potreba za privremenim skloništima, pokrivačima, lijekovima i opremom za porode jer je okružna bolnica srušena

U sjeverozapadnoj Kini, uvjeti su još uvijek kritični za preživjele potresa jakog 7.1 po Richteru koji je pogodio okrug Yushu provincije Qinghai 14. travnja ove godine. Potres je odnio više od 2 000 života, a više od 12 000 osoba je ozlijeđeno. Procijenjeno je da je više od 100 000 osoba ostalo bez domova i noću izloženo temperaturama ispod ništice.
Pružanje krizne pomoći je otežano zbog blokiranih cesta i velike nadmorske visine. UNICEF je odgovorio na potrebe pružanjem školskih šatora, pokrivača i tople odjeće, a u pripremi su i tople čizme, školski kompleti, pomoćne ambulante, električni generatori i medicinska oprema.
Zbog mnogobrojnih žrtava i velike materijalne štete, psihološki stres djece i odraslih pogođenih potresom je velik. Zajedno s kineskim Nacionalnim odborom za žene i djecu, UNICEF uspostavlja prostore rezervirane za djecu gdje će preživjela djeca i mladi moći primiti psiho-socijalnu pomoć u sigurnom okružju.

Cairenlagong, dječak koji je izgubio svoje roditelje i mlađeg brata u potresu, sada živi sa obitelji svojeg ujaka. Kaže kako se nada da će što više djece moći natrag u školu nakon katastrofe. 'Nadam se da će škola biti ubrzo ponovno izgrađena i da ću tamo što prije vidjeti svoje prijatelje,' kazao je.