DJEČJA PRAVA

Što misle i žele djeca?

29.04.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Kada je UNICEF pitao djecu što bi željela promijeniti u svome životu, na trenutak im je darovao čarobni štapić da bi lakše izrekla što ih muči i što misle da treba promijeniti. Mnoga djeca tako žele iskoristiti čarobni štapić da stvore bolji svijet – za sebe i druge

U obiteljima, školama i lokalnim zajednicama djeca često izražavaju svoja mišljenja i stavove, ali ih odrasli prečesto zapravo ne slušaju, iako bi to trebali zato što ih na to obavezuje Konvencija o pravima djeteta

Upravo to je potvrdilo i nedavno UNICEF-ovo istraživanje u kojemu su djeca zatražila da ih se više uključi u odlučivanje u lokalnoj zajednici, pogotovo kada se razmišlja o mjestima za igru i sportskim igralištima, uređenju parkova i škola, čistoći naselja, ali i pomoći siromašnima.

Tek je jedna trećina djece osnovnoškolske dobi rekla da ih lokalne vlasti uključuju u proces donošenja odluka koje ih se tiču. Taj je postotak još manji kada su u pitanju srednjoškolci, kojih tek jedna šestina tvrdi da su uključeni u odlučivanje u svojim zajednicama.

U istraživanju UNICEF-a pokazalo se da tek 48 posto djece zna da ima posebna, dječja prava. To znači da je pred odraslima još mnogo posla da bi informirali djecu o njihovim pravima, ali i odgovornostima koje iz njih proizlaze.

Iako u stvarnome svijetu ne postoje problemi koji se rješavaju čarobnim štapićem, važno je stalno raditi na rješavanju problema. UNICEF poziva sve da pomognu stvarati svijet dostojan djece.