SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Briga o djeci je zalog budućnosti

07.04.2010 u 18:48

Bionic
Reading

Unatoč tome što je smrtnost djece mlađe od pet godina u svijetu u padu, mnoge zemlje još uvijek imaju visoke stope dječje smrtnosti, posebice u sub-saharskoj Africi i južnoj Aziji

Više od 24 tisuće djece mlađe od pet godina umire svaki dan, uglavnom od bolesti koje se mogu spriječiti. Šest je glavnih uzročnika smrtnosti djece: dijareja (proljevu), malarija, infekcije novorođenčadi, upala pluća, prijevremeni porod ili nedostatak kisika pri porodu. Pri tome, najveći udio smrti dolazi od upale pluća i dijareje (17 i 16 posto).
Poboljšanje zdravlja djece u svijetu jedan je od osnovnih ciljeva UNICEF-a. Zdrava djeca kasnije postaju zdrave odrasle osobe koje stvaraju bolje uvjete za sebe i svoje zajednice. Od osnutka, UNICEF je ostvario veliki napredak u cijepljenju, oralnoj rehidraciji kojom se spašavaju životi djece s dijarejom, promicanju i podršci dojenju, borbi protiv HIV/AIDS-a, boljoj prehrani i obrazovanju o zdravlju. Svake godine, UNICEF pribavlja cjepivo kojim se cijepi 56 posto djece širom svijeta. Samo u 2008. godini je UNICEF osigurao oko 2.6 milijardi doza cjepiva u vrijednosti od 663 milijuna dolara.

U Hrvatskoj, UNICEF se zajedno s partnerima brine za zdravlje djece i majki od prvoga dana, radeći na promicanju dojenja i humanizaciji rodilišta. U suradnji s vodećim pedijatrima i drugim zdravstvenim djelatnicima UNICEF pomaže i rani razvoj djece kroz popularne baby fitness radionice i druge aktivnosti.

No, suvremena zdravstvena skrb u Hrvatskoj počiva na dugotrajnim ulaganjima u izgradnju sustava koji brine o djeci. U prošlome stoljeću zahvaljujući UNICEF-u je u Zagrebu otvoren prvi Centar za majku i dijete, danas poznat kao Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici ili pak prva tvornica penicilina na ovim prostorima za koju je UNICEF osigurao opremu i strojeve.