PROBLEM OBRAZOVANJA

Djevojčice se uopće ne školuju u nekim dijelovima svijeta

10.03.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnoga dana žena, UNICEF je upozorio svijet na važnost obrazovanja djevojčica. Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, ključno za razvoj pojedinaca i društva u cjelini. Procjenjuje se da u svijetu oko 101 milijun djece ne ide u školu, a 53 milijuna su djevojčice

I dok svijet napreduje u ostvarivanju ravnopravnosti u pružanju obrazovanja djevojčicama i dječacima, u sub-saharskoj Africi djevojčice i dalje značajno zaostaju za dječacima kada je u pitanju školovanje.

Zašto djeca ne idu u školu?

U mnogim zemljama, osnovno obrazovanje nije besplatno. Mnoge obitelji jednostavno nemaju novca da priušte svojoj djeci školovanje. Često, moraju napraviti izbor koje dijete će školovati, a pri tom prednost zbog tradicije imaju muška djeca. Neke djevojčice roditelji drže kod kuće da bi pomagale u kućanskim poslovima, radile na obiteljskoj farmi ili poslovima kojima se ta obitelj bavi.

U nekim pak zemljama, školovanje se provodi u vrlo teškim uvjetima – prenatrpanost, nepostojanje osnovnog pribora, nekvalitetno osoblje, manjak kontinuiteta nastave. Zbog toga, mnoga djeca odustaju od školovanja ili im ono jednostavno prestaje biti dostupno. Ponegdje, škole su toliko udaljene, da za mnogu djecu školovanje postaje neizvedivo. Mnoga djeca ostaju bez roditelja i nastavnika zbog HIV/AIDS-a, potresa, ratova što onemogućava normalan tijek njihova obrazovanja.