PREKINI LANAC

Priručnik za sigurnije hodanje internetom

01.03.2010 u 14:00

Bionic
Reading

U Osnovnoj školi 'Josipa Račića' predstavljen je Priručnik programa prevencije elektroničkoga nasilja koji je nastao u sklopu akcije UNICEF-a i Hrabrog telefona Prekini lanac! kao odgovor na sve prisutniju pojavu nasilja i zlostavljanja putem mobitela i interneta

Priručnik je nastao nakon provedbe pilot projekta prevencije elektroničkog nasilja u tri osnovne škole i prvi u Hrvatskoj donosi praktične upute za podučavanje djece i roditelja o sigurnom hodanju internetom. Program prevencije su u cijelosti osmislili domaći stručnjaci iz područja psihologije i socijalne pedagogije, pod vodstvom psihologinje Jasenke Pregrad i stručne voditeljice UNICEF-ova programa 'Za sigurno i poticajno okruženje u školama'.

Vršnjačko nasilje putem interneta i mobitela su prepoznale brojne škole uključene u Mrežu škola bez nasilja, forum koji omogućava školama uključenima u UNICEF-ov program prevencije, razmjenu i unaprjeđivanje iskustava u smanjivanju nasilja. Još na prvome susretu škole su istaknule kako postojeće znanje unutar škola o prevenciji vršnjačkog zlostavljanja nije dostatno za sprječavanje tog novog oblika nasilja te kako su učitelji u prosjeku puno manje vični novim medijima od učenika.

Veće znanje djece od odraslih o novim medijima, ravnoteža između korisnosti i vrijednosti novih medija te opasnosti i potrebe za zaštitom, anonimnost koja vlada u virtualnome svijetu, na kome je odgovornost za reagiranje na nasilje putem interneta i mobitela - izazovi su s kojima se susreo stručni tim pri pisanju ovoga 'Priručnika i stvaranju programa'.

Trenutačno se program prevencije elektroničkoga nasilja provodi u 37 osnovnih škola, a interes za edukacijom u tome području svakodnevno raste. Sve aktivnosti u sklopu toga programa financirane su donacijama građana i tvrtki u akciji Prekini lanac! Za potrebe provođenja programa do danas je prikupljeno 592 tisuće kuna.