PRIKUPLJENO 2,8 MILIJUNA KUNA

Djeci na Haitiju stižu osnovne potrepštine

11.02.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Donacijama građana i tvrtki u Hrvatskoj je do sada prikupljeno 2,8 milijuna kuna za djecu i obitelji na Haitiju. UNICEF je vodeća agencija na terenu za osiguravanje pitke vode te higijenskih sanitarnih uvjeta i dnevno osigurava pitku vodu za skoro 800 tisuća osoba u Port-au-Princeu, Leoganeu i Jacmelu

Također, UNICEF opskrbljuje svakodnevno 30 domova za djecu s pitkom vodom. Glavni je grad Haitija prošli tjedan posjetila i izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman koja je tom prigodom izjavila: 'Bilo je vrlo ohrabrujuće vidjeti kako humanitarna pomoć stiže do onih kojima je to najpotrebnije, a posebno do žena i djece'.

Tijekom posjeta Ann M. Veneman je razgovarala s predstavnicima haićanske vlade te je posjetila jedan od centara u kojemu se skrbi za djecu nađenu bez pratnje odraslih, a uz kojega se nalazi i jedna vrlo oštećena škola. Više od 90 posto škola je uništeno uslijed potresa pa će svakako jedan od prioriteta biti ulaganje u obnovu škola.

Uz pitku vodu, osiguravanje sanitarnih uvjeta također služi kao brana za širenje bolesti koje mogu uzrokovati sljedeći val katastrofe na Haitiju. Dosada je postavljeno 847 privremenih toaleta u Port-au-Princeu i okolici. Kompleti za higijenu najmlađih dnevno se distribuiraju kroz 21 dom za djecu (u kojima je 1435 djece).

Za djecu koja su nađena bez pratnje odraslih, UNICEF je osigurao osnovne komplete pomoći u kojima su deke, madraci, ručnici, majice, hlače, higijenske potrepštine i rublje za djecu. I dok je takva oprema osigurana za 3.500 djece, cilj je UNICEF-a stići s potrepštinama do 50.000 djece. Prošli tjedan krenula je i masovna akcija cijepljenja djece mlađe od sedam godina protiv ospica, tetanusa, difterije i rubele. Cilj je doseći 500.000 djece s cjepivom.

Sve donacije iz Hrvatske prikupljene su putem internetske stranice www.unicef.hr, žiro računa (2360000-1500124852, poziv na broj 2010-072-98) te putem SMS donacija. Na broj 67677 dosada je pristiglo više od 54.000 poruka.