POTREBAN JE OPREZ

Europski dan sigurnijega interneta

09.02.2010 u 09:46

Bionic
Reading

U zemljama Europske unije 9. veljače obilježava se Dan sigurnijega interneta. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je 'Razmisli prije no što objaviš na internetu'

Ovom prigodom predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku je izjavila: 'U skladu s ovogodišnjom temom Dana sigurnijega interneta, važno je da djecu podučimo odgovornosti – vrijednosti koja jednako vrijedi u stvarnom i virtualnom svijetu, i za djecu i za odrasle'.

Iako se korištenjem interneta djeci otvaraju novi svjetovi, taj isti medij se vrlo brzo može pretvoriti u oružje koje djecu može povrijediti. Stoga je važno djecu podučiti sigurnom korištenju interneta, ali i nenasilnim vrijednostima. Ured UNICEF-a u Hrvatskoj je prije dvije godine upozorio na problem elektroničkoga nasilja kroz akciju 'Prekini lanac!' u koju se uključilo 28 škola iz cijele Hrvatske. Akcija je u tim školama započela sveobuhvatnim istraživanjem o prisutnosti elektroničkoga nasilja i zlostavljanja u kojemu su sudjelovali djeca, roditelji i učitelji. I dok se podaci iz škola analiziraju, pripremaju se radionice i materijali s kojima će škole krenuti u borbu protiv ovoga novoga oblika vršnjačkog nasilja.

Krajem veljače UNICEF će predstaviti i prvi priručnik za prevenciju elektroničkoga zlostavljanja koji je nastao nakon provedbe programa prevencije u tri osnovne škole. Priručnik su u cijelosti izradili domaći stručnjaci, uz veliki doprinos učitelja, roditelja i djece koji su sudjelovali u pilot programu.

Roditelji, djeca i učitelji savjete o sprječavanju elektroničkoga nasilja mogu naći na stranicama www.prekinilanac.org