IZVJEŠTAJ IZVRŠNE DIREKTORICE UNICEF-A

Djeca na Haitiju su nezaštićena

21.01.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman izrazila je veliku zabrinutost o djeci na Haitiju jer su su mnoga razdvojena od svojih obitelji i skrbnika

'Ta djeca su trenutačno u riziku od pothranjenosti i razbolijevanja, trgovine ljudima, seksualnog iskorištavanja i ozbiljnih emocionalnih trauma. Utrkujemo se s vremenom kako bi djecu zbrinuli, osigurali im hranu, lijekove i sigurno sklonište.

UNICEF i partneri, uključujući i haićansku vladu, Crveni križ, organizaciju Spasimo djecu, organiziraju sigurna mjesta za skrb djece te započinju identifikaciju djece koja nisu u pratnji odraslih. Također, UNICEF i partneri osiguravaju hranu i druge potrepštine za domove za djecu u Port-au-Princeu', rekla je Ann M. Veneman.

Svi napori usmjerit će se na pronalaženje obitelji djece koja su nađena bez pratnje odraslih. Jedino ako to ne bude moguće i nakon temeljite procjene, odgovorne vlasti tražit će i druga rješenja skrbi za djecu, kao što je posvajanje. Procjene obitelji za međunarodno posvajanje neke haićanske djece su završene još i prije potresa. U tim slučajevima, vrlo je jasno zašto je važno ubrzati putovanje djece u njihove nove domove.

UNICEF se priključuje Odboru za prava djeteta, Međunarodnoj socijalnoj službi i drugim relevantnim skupinama pozivajući sve koji su uključeni u pomaganje stanovništvu Haitija da djeluju u najboljem interesu djece. Ono što je trenutačno najpotrebnije jest spasiti živote i zbrinuti djecu Haitija.

UNICEF u Hrvatskoj zahvaljuje svim građanima koji su izrazili želju pomoći djeci Haitija, između ostaloga i pružanjem toploga obiteljskoga doma djeci koja su stradala u potresu. Udomiteljstvo i posvajanje djece u druge zemlje vjerojatno će biti jedan od načina skrbi djece koja su ostala bez svojih obitelji i zajednica uslijed potresa. Svi građani pozvani su da doniraju za djecu i obitelji na Haitiju preko interneta ili žiro računa (2360000-1500124852, poziv na broj 2010-072-98).

Do 20. siječnja UNICEF je ukupno prikupio 230 tisuća kuna za pomoć djeci Haitija.