UNICEF U AKCIJI

Prve pošiljke pomoći za djecu i obitelji na putu za Haiti

14.01.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Haiti je prije manje od 36 sati pogodio najveći potres u povijesti uzrokujući brojne žrtve, među kojima je i veliki broj djece. Unatoč velikim štetama i samom uredu u Port-au-Princeu, UNICEF je spreman pružiti hitnu humanitarnu pomoć kako bi pomogao žrtvama ove velike katastrofe

U suradnji s drugim UN agencijama, UNICEF radi na tome da čim prije osigura pomoć koja će omogućiti pitku vodu i sanitarne uvjete te prvu medicinsku pomoć. Izvještaji s terena govore da su srušene brojne škole i obiteljski domovi, a bolnice su preplavljene velikim brojem ozlijeđenih koji dolaze tražiti pomoć.

UNICEF priprema potrepštine i dodatno osoblje koje će pomoći zaštititi djecu tijekom oporavka od potresa. Prvi val pomoći koji uključuje potrepštine za preživljavanje deset tisuća obitelji je već krenuo prema Haitiju, uključujući šatorska skloništa, pitku vodu, tablete za pročišćavanje vode te pakete prve pomoći.

Dodatni letovi s humanitarnom pomoći stići će u narednim danima, a iz susjedne Dominikanske Republike dovoze se zalihe hrane. Situacija u Haitiju je vrlo teška. Potres je pogodio vrlo gusto naseljeni glavni grad Port-au-Prince. Haiti gotovo da i nema sredstava da pomogne svome stanovništvu jer je gospodarstvo te zemlje u vrlo lošem stanju, a socijalna skrb gotovo da i ne postoji. Djeca već sada nose veliki teret ove katastrofe.

Žene i djeca u Haitiju su i prije potresa živjeli u velikoj nesigurnosti i siromaštvu. Ta je zemlja među najsiromašnijima na svijetu, a već niz godina se uz veliki broj prirodnih katastrofa bori s problemima nasilja, nesigurnosti i nestabilnosti.

UNICEF u Hrvatskoj poziva građane da što prije pomognu donacijama putem interneta na www.unicef.hr ili ovom portalu.