U CENTRIMA ZA ZAŠTITU DJECE

Ambasadorica Angélique Kidjo u posjeti rodnom Beninu

05.01.2010 u 10:11

Bionic
Reading

Tijekom dvodnevnog posjeta UNICEF-ovim projektima u Beninu, Andjélique Kidjo posjetila je centar za izobrazbu mladih frizera u kojemu mladi uče vještine i znanja koje će im pomoći da se osamostale

'Obrazovanje mladih je prioritet. Ovdje imate mogućnost naučiti vještine koje će vam pomoći da izgradite svoje živote i da jednoga dana postanete odgovorne odrasle osobe', rekla je ambasadorica Angélique. Također je posjetila i sklonište za djevojke koje su bile žrtvama trgovine ljudima Hindé, gdje im djelatnici skloništa pomažu vratiti se u sustav obrazovanja te steći vještine kojima će im pomoći pri zapošljavanju.

U gradu Porto Novo, Angëlique je posjetila djecu u centru Don Bosco u kojem trenutačno živi 137 dječaka. U tome centru žive dječaci koji se opravljaju od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja. U tome centru dječaci dobivaju i osnovno obrazovanje te kroz prilagođenu nastavu pokušavaju uhvatiti korak sa svojim vršnjacima u školama. Važan dio edukacije u tome centru su i edukacije o HIV/AIDS-u koji predstavlja veliki problem u toj zemlji.

Tijekom posjeta, Andjélique je u razgovoru s djecom doznala više o njihovim iskustvima koja su bila vrlo bolna. Mnoga od njih pitala su se zašto je baš njima život tako težak, ali su isto tako izrazili nadu u svoju budućnost.

Kroz ovakve programe koji pomažu zlostavljanoj djeci i mladima da uhvate korak sa svojim vršnjacima u školovanju prošlo je oko 1360 djece.

Andjélique Kidjo je svoj posjet završila sastankom s predstavnicima beninske vlade te je tom prilikom pozvala sve roditelje, obitelji i vladu da ostvaruju prava djece na upisivanje u knjigu rođenih, na obrazovanje i zaštitu od trgovine ljudima.