SAVJETOVALIŠTA ZA DJECU

Prijatelji dojenja

04.12.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Podrška majkama koje žele dojiti čini vrlo važan dio puta do uspješnog dojenja. Stoga je važno informirati majke, trudnice i članove obitelji o istinama i zabludama o dojenju

Pedijatrijske ordinacije su majkama dostupna mjesta na kojima bi trebale dobiti sve informacije o prehrani djeteta od najranije dobi nadalje, kroz savjete utemeljene na znanstvenim dokazima i u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. Iz tog razloga u Općoj bolnici Sveti Duh, čije rodilište nosi počasni naziv Rodilište - prijatelj djece, održan je tečaj na kojem su pedijatrijski timovi zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti upoznati s najnovijim znanstvenim spoznajama o važnosti dojenja za djetetov razvoj.

Slijedeći nastojanje da se prošire različiti oblici zaštite, potpore i promicanja dojenja u zajednici, tečaj je otvorio važne teme s područja dojenja kao medicinskog i društvenog fenomena.

Nakon tečaja, na kojem je sudjelovalo više od 15 pedijatrijskih timova, svaki tim može se dragovoljno uključiti u program promicanja dojenja pod nazivom Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja. Takav počasni naziv steći će pedijatrijske ambulante nakon što ispune deset zadanih kriterija kojima se štiti i promiče dojenje te poštuje i sprečava kršenje Međunarodnog pravilnika o načinu promicanja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Uključivanje zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite u program promicanja dojenja, uz odgovarajući 20-satni tečaj, ponudit će se i drugim zdravstvenim djelatnicima koji se skrbe o trudnicama, majkama i djeci - specijalistima opće i obiteljske medicine, ginekolozima, stomatolozima i drugim zdravstvenim stručnjacima.