HRVATSKI GLUMCI U ULOZI PREZENTERA

Počinje Filmski festival o pravima djece

20.11.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Prvi Filmski festival o pravima djece počinje danas u 20 sati u kinu Europa, a uz brojne naslove iz cijeloga svijeta jedna od festivalskih zanimljivosti jest i angažman hrvatskih umjetnika u ulozi prezentera filmova

Filmski festival u organizaciji UNICEF-a i Hrvatskog filmskog saveza trajat će do 22. studenog. U programu Festivala je niz snažnih i najvećim dijelom nagrađivanih dokumentarnih i kratkih filmova o djeci iz cijeloga svijeta (od kojih velik broj hrvatskih premijera), koji će gledateljima predstaviti priče i glasove djece i mladih te dati dio odgovora na pitanje - u kojoj je mjeri svijet uspio ili nije u osiguravanju temeljnih prava djece. Domaćin ovogodišnjeg Festivala je danas jedan od najpriznatijih i najznačajnijih filmskih glumaca u Hrvatskoj, Leon Lučev, čije se djelovanje proteže i u područje rada s djecom. Lučev već dulji niz godina kroz radionice i razne stvaralačke susrete stvara i proučava filmsku umjetnost zajedno s djecom na otoku Zlarinu.

No on neće biti usamljen u svom 'domaćinskom' zadatku. Na poziv organizatora, kao prezenteri filmskih projekcija u danima Festivala na pozornici kina Europa pridružit će mu se brojni glumci i glumice. U ulozi najavljivača filmova tako će nastupiti UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović, glumci Ivo Gregurević, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Bojan Navojec, Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Dragan Despot, Kristijan Ugrina, Nina Violić, Leona Paraminski, Ivana Roščić, Marija Kohn i brojni drugi! Hrvatski glumci i glumice odazvali su se pozivu organizatora i priključili obilježavanju 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta tako što će tijekom festivalskog vikenda na vrlo osoban način uvoditi gledatelje u film kroz svoje dojmove, osjećaje i stavove prema samome filmu i njegovom sadržaju. Festivalu će se pridružiti i hrvatski filmski redatelji i producenti.

Dirljiv dokumentarni film The Final Inch (Posljednji inč) američke redateljice Irene Taylor Brodsky bit će prva projekcija na Festivalu. Film je ove godine Američka akademija filmske umjetnosti nominirala za filmsku nagradu Oscar, a jedan od producenata filma je i internetska tražilica Google, odnosno dio kompanije koji pomaže pri rješavanju najvažnijih problema u svijetu GOOGLE.ORG!

Ulaz na filmske projekcije i popratna događanja u kinu Europa je besplatan