TATJANA AĆIMOVIĆ

Zašto doći na Filmski festival o pravima djece?

18.11.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Dugogodišnja donatorica UNICEF-a i članica Europske filmske akademije Tatjana Aćimović, zajedno s Uredom UNICEF-a i Hrvatskim filmskim savezom, predvodi festivalski tim koji organizira prvi Filmski festival o pravima djeteta. U razgovoru s njom doznajemo što publika može očekivati u kinu Europa od 20. do 22. studenoga i zašto doći na projekcije

1. Što posjetitelji mogu očekivati na prvom Filmskom festivalu o pravima djece?

Filmove koje imaju rijetko priliku vidjeti. Srećom, dokumentarni film sve više dobiva zasluženu poziciju, u smislu da i gledatelj i filmski autor i profesionalac u filmskoj industriji shvaćaju da posebno dokumentarac daje životu priliku da se predstavi na najdirektniji, otvoren i ogoljen način, a opet s važnim autorskim pečatom. Ovi filmovi koji se bave životom djece, odnosno istražuju i ukazuju na to u kojoj mjeri se primjenjuju prava djece, dirnut će ih na poseban način. U svakom će naučiti nešto što nisu prije znali ili će im ukazati koliko je važno u životu djeteta nešto čega prije nisu bili svjesni. Vidjet će filmove koji nose u sebi i ljudsku i autorsku kvalitetu, vidjet će filmove koji potiču osobnu odgovornost.

2. Što biste preporučili iz programa mladima - studentima i srednjoškolcima?

Premda bih rado da što veći broj odraslih, poslovno aktivnih ljudi, roditelja naročito, te ljudi koji mogu odmah sada utjecati na promjene u društvu, sjede u dvorani i vide sve ove filmove, najodanija i meni najdraža filmska publika, srednjoškolci i studenti, vjerujem, bit će najveća skupina gledatelja. Preporučila bih im da vide čim više filmova. Ja sam u tim godinama bila jako sretna kada bih otkrila neki film koji nije nagrađivan ili će biti nagrađen za svoju kvalitetu tek kasnije. Tako sam se osjećala kad bih na nekom festivalu vidjela neki neovisni američki film koji nikada nije doživio sudbinu distribucije A holivudskog filma i došao u većinu europskih kina. Shvatila bih to kao neko svoje otkriće. Pozivam ih da otkrivaju filmove i sebe, što je još važnije. Preporučila bih im i sve filmove djece i mladih, bit će im zanimljivo vidjeti o čemu su mladi autori htjeli progovoriti danas u Hrvatskoj.

3. Festival podržavaju vodeći hrvatski glumci i redatelji - koja je njihova uloga?

Prvo, Festival je podržao i priključio nam se kao domaćin prvog izdanja festivala jedan od najznačajnijih filmskih glumaca regije, koji isto tako ima veliko iskustvo u radu s djecom, Leon Lučev. Što se tiče podrške hrvatskih filmskih glumaca, sretni smo da su se odazvali i priključuju se na način da svaki film najave jedan ili dva glumca, svatko je dobio svoj film koji će predstaviti da ga vidi i najavit će ga na vrlo osoban način, uvest će ga kroz svoje dojmove, osjećaje i stav prema samome filmu i njegovom sadržaju. Što se tiče filmskih redatelja, želja nam je okupiti priznate hrvatske filmske redatelje, naročito one koji su stvarali zadnjih godina, s djecom i mladima čije ćemo filmove vidjeti zadnji dan. Važno nam je bilo dati priliku i djeci i mladima ne samo da prikažu svoje radove, nego i da im osiguramo priliku za dijalog sa starijim kolegama. Osobno se jako veselim ovim susretima.