20. DO 22. STUDENI

Program Filmskoga festivala o pravima djece

03.11.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Filmski festival o pravima djece koji organiziraju UNICEF i Hrvatski filmski savez u suradnji s kinom Europa, otvorit će dokumentarni film američke redateljice Irene Taylor Brodsky 'The Final Inch' (Posljednji inč), koji je Američka akademija filmske umjetnosti ove godine nominirala za Oscar

'The Final Inch' snažna je filmska priča koja govori o posljedicama dječje paralize u Sjedinjenim Američkim Državama i junacima javnog zdravstva koji se hrabro bore da okončaju njezin utjecaj u najsiromašnijim krajevima svijeta.

Na repertoaru festivala naći će se još jedna nominacija za Oscara iz 2008. i još jedna hrvatska premijera – film nagrađivanog režisera Jamesa Longleyja 'Sari's Mother' (Sarijeva majka) koji govori o borbi jedne majke u Iraku za zdravlje i život sina koji boluje od HIV/AIDS-a.

Festival donosi i neobičnu priču o dječacima iz baltimorskoga geta koji kreću na životno i obrazovno putovanje u Keniju gdje stječu nova znanja i vještine te zajedno sa svojim učiteljima nastoje promijeniti svoje životne sudbine. 'The Boys of Baraka' (Dječaci iz škole Baraka), nominiran za nagradu Emmy, dobio je brojne nagrade, između ostalih nagradu publike na festivalu Silverdocs.

Uz navedene filmove, selekcijska komisija u sastavu: Tatjana Aćimović, producentica i umjetnička direktorica Festivala, Bruno Anković, redatelj, Gorana Dojčinović, UNICEF, Maja Flego, Ured pravobraniteljice za djecu i Tomislav Šakić, filmski kritičar, početkom sljedećega tjedna objavit će cjelovitu listu filmova.

Uz izbor profesionalnih filmova o pravima djece, posljednji dan Filmskoga festivala bit će posvećen nagrađivanome stvaralaštvu djece i mladih iz Hrvatske.