SAVJETI ZA RODITELJE

Zaštitite dijete od opasnosti pri korištenju mobitela

22.10.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Djeca rado koriste informatičku tehnologiju te je teško, pa čak i štetno za njihov razvoj zabraniti im korištenje mobitela, računala i interneta. Kao što djecu učimo kako se nositi s uznemirujućim i neugodnim događajima u svakodnevnome životu te kako prepoznati i izbjeći opasnost na ulici i u svojoj okolini, važno je naučiti djecu kako se sigurno koristiti mobitelom te kako prepoznati moguću opasnost i rizična ponašanja

Također je važno poučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje te o posljedicama određenih postupaka koji pogađaju njih same, ali i druge s kojima su u kontaktu. Pritom je važno poštovati njihovu neovisnost, interese i aktivnosti u skladu s njihovim uzrastom, kao i koristiti se porukama prilagođenima djetetovu uzrastu.

Zloporaba vršnjaka najčešće uključuje prijeteće poruke, vrijeđanje i širenje glasina te ucjene koje jedno dijete ili više njih upućuju drugomu djetetu. A zloporaba odraslih najčešće uključuje lažno predstavljanje i manipuliranje s ciljem pridobivanja djece i mladih na nepoželjna ponašanja (najčešće seksualna).

Svi zajedno možemo korištenje mobitela učiniti sigurnijim i pridonijeti zaustavljanju elektroničkoga nasilja. Policija, mobilni operateri i pružatelji internetskih usluga pomoći će u pronalaženju zlostavljača. Ako vam treba pomoć ili savjet o tome kako da se vaše dijete obrani od te vrste zlostavljanja, nazovite Hrabri telefon na 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 18 sati.

Ako želite doznati više o kampanji Prekini lanac! UNICEF-a i Hrabrog telefona protiv elektroničkoga zlostavljanja, učitajte stranice www.prekinilanac.org

Savjeti za sigurno korištenje mobilnih telefona

-Naglasite djetetu da pazi komu daje broj mobitela.
-Upozorite ga neka se oprezno koristi nekom od chat usluga preko mobitela.
-Ako dobije poruku s nepoznatog broja, neka ne odgovara. Recite mu da ne treba odgovarati ni na poznate brojeve ako se zbog sadržaja poruke osjeća loše ili neugodno.
-Objasnite djetetu da šala može lako od smiješne postati uvredljivom, i to da, ako je ljutito, može učiniti nešto zbog čega će poslije požaliti.
-Istaknite da bude oprezno kada šalje i prosljeđuje poruke drugima.
-Potaknite dijete da se prije slanja poruke zapita može li ona uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti primatelju.
-Poučite dijete da je prosljeđivanje poruka koje vrijeđaju nekoga također zlostavljanje te da to ne čini.
-Postavite pravilo prema kojem nije dopušteno mobitelom slati fotografije ili videozapise drugih ljudi bez vašeg dopuštenja.
-Ako je dijete dobilo neprimjerenu poruku, poziv ili je bilo izloženo nasilju, poduprite ga i potaknite da odmah razgovara s vama ili nekom drugom odraslom osobom u koju ima povjerenja (poput nastavnika, školskog psihologa), kako se problem ne bi pogoršao.

Zapamtite: Vaša djeca mogu znati više od vas o tehnologiji, ali vi znate više o životu. I u ovome području oni trebaju vas da ih naučite sigurno hodati.