DJECA I UNICEF

Projekt Škole za Afriku – obrazovanjem do boljeg života

Foto: tportal.hr

Datum objave:
22.10.2009 09:49

Autor: Unicef/tportal.hr

Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova

Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu

Znate li da u južnom području Afrike svako treće dijete ne može ići u školu? Na tom području oko 45 milijuna djece ne mogu steći novo znanje i nove prijatelje u školi

Obrazovanje je temeljno pravo svakog djeteta. Upravo zato UNICEF, u suradnji sa Zakladom Nelson Mandela i Hamburškim društvom za promoviranje demokracije i međunarodnog prava, već petu godinu širom svijeta prikuplja sredstva za škole u Angoli, Malaviju, Mozambiku, Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu, kako bi djeci Afrike svi zajedno omogućili pristup obrazovanju i time im dali priliku za bolji život.

Prošle godine je u tom projektu sudjelovala 51 hrvatska škola. Naši su školarci zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima na različite zanimljive načine, kroz naknadu za prikupljanje plastične ambalaže, organiziranja prodajnih izložbi i predstava, pokazali veliku predanost i trud za svoje vršnjake u Ruandi. I ove godine 191 škola i više od 60.000 učenika u Hrvatskoj nastavit će s aktivnostima za svoje afričke vršnjake.

Prikupljenim sredstvima omogućit će se izgradnja te obnova škola i sanitarnih prostorija, opskrba pitkom vodom, a za djecu bez roditeljske skrbi i onu koja žive u osobito teškim životnim uvjetima, omogućit će se nabava školskih knjiga. S namjerom da se što većem broju djece omogući školovanje, širom svijeta prikupljeno je više od 50 milijuna dolara, što je bio i početni cilj projekta. UNICEF i njegovi partneri potpisali su stoga sporazum u New Yorku kako bi proširili svoju podršku i pomogli još milijunima djece iz drugih afričkih zemalja. Tako će se od 2010. do 2013. godine prikupljati sredstva i za školovanje djece u Etiopiji, Madagaskaru, Maliju, Nigeru te Burkini Faso. Znate li i vi koliko je obrazovanje važno za vaš život?

Za sva pitanja možete kontaktirati s UNICEF-om, pozivom na 01/2442-660 ili slanjem e-maila na adresu skole_za_afriku@unicef.hr.
čestitke
Čuvari djetinjstva
Unicef webshop