PRIČA IZ AFRIKE

Josefov dan na tržnici Addis Abebe

06.04.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Josef ima 10 godina i živi u glavnom gradu Etiopije, Addis Abebi, a ovo je priča o tome kako izgleda njegov život

Subota je i on radi na tržnici. Prodaje štapiće za čišćenje zuba od bambusa koji u Etiopiji mijenjaju ono što poznamo kao četkicu za zube. Preko tjedna ide u školu u kojoj uči amharski, engleski, matematiku, biologiju, kemiju i socijalne vještine. Ima starijeg brata i mlađu sestru. Još ne zna što bi volio biti kada odraste. Uz veliki osmijeh je napisao kako se zove i koje predmete uči u školi.

Josef iako i sam živi u teškim životnim uvjetima u kojima je u ranoj dobi krenuo pomagati svojoj obitelji, pripada u 82,1 posto djece koja u Etiopiji idu u školu. Unatoč velikom napretku i povećanoj stopi upisa djece u školu, koja je narasla za skoro 50 postotnih bodova, više od 3 milijuna šestogodišnjaka u ovoj zemlji neće se upisati u školu, a samo 5% najmlađih dobiva priliku uključiti se u predškolske programe.Najčešći razlog tome je nedostatak škola i učitelja u udaljenim i izoliranim krajevima zemlje u kojima žive djeca sa svojim obiteljima.

'Nijednome djetetu ne bi trebalo uskratiti obrazovanje', rekao je svojevremeno veliki afrički lider Nelson Mandela. Vodeći se idejom da svako dijete ima pravo ići u školu, u Hrvatskoj, oko 80 tisuća djece iz 216 škola uključeno je u UNICEF-ov projekt 'Škole za Afriku'.

Kroz njega, djeca, učitelji, roditelji i lokalne zajednice prikupljaju donacije kako bi njihovi vršnjaci u Etiopiji dobili priliku ići u školu. Samo tijekom prošle godine prikupili su više od 650 tisuća kuna