NAIROBI/ZAGREB 27. SRPNJA

Krenule akcije cijepljenja djece na Rogu Afrike

29.07.2011 u 13:11

Bionic
Reading

UNICEF, kenijsko Ministarstvo zdravstva i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenuli su masovnu akciju cijepljenja u zajednicama koje primaju izbjelice u susjedstvu Dadaab kampa za izbjelice u sjevernoj Keniji. Cilj je kampanje cijepiti 202, 665 djece mlađe od pet godina protiv boginja i dječje paralize, uz podjelu tableta vitamin A te tableta protiv crijevnih parazita. Dio je to napora u cijeloj regiji da se djeca zaštite od smrtonosnih bolesti.

Prošli je tjedan započela i masovna akcija cijepljenja u južnoj Somaliji u kojoj je tek 26% djece pokriveno cijepljenjem, što je jedna od najnižih stopa pokrivenosti u svijetu. Od prošloga četvrtka do danas ukupno je cijepljeno 40.000 djece mlađe od pet godina i 46.000 žena u osam okruga Mogadishua, uključujući i kampove s interno raseljenim stanovništvom. U regiji Gedo, priprema se akcija cijepljenja protiv boginja te akcija podjele vitamina A i tableta protiv crijevnih parazita kojima je cilj doseći 55,000 djece mlađe od pet godina i 72,850 žena. Ukoliko se osigura pristup i drugim regijama, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija se nadaju širenju ovih akcija. Plan je proširiti procijepljivanje protiv boginja za svu djecu do 15 godina starosti te ukupno cijepiti 2,5 milijuna djece.

U južnoj i središnjoj Somaliji, potvrđeni su slučajevi razbolijevanja od boginja u Mogadishu te slučajevi akutne dijareje u Mogadishu te regijama Afgoye, Baidoa i Lower Shabelle. Budući je puno žena i djece u pokretu, za djelatnike na terenu je izazov doći do svakog djeteta i tako spriječiti daljnje širenje bolesti. 'Ovo je kriza preživljavanja djece', poručio je regionalni direktor UNICEF-a za istočnu AfrikuElhadj As Sy. 'Djeca ne umiru samo samo zato što nema dovoljno hrane. U različitim stadijima pothranjenosti, puno su sklonija razboljevanju.'

Akcija cijepljenja i dostave lijekova u sjevernoj Keniji koja je počela danas, nastavlja se do petka i u drugim regijama. Početkom kolovoza, akcija će se proširiti na izbjeglice smještene u kamovima u Dadaabu. Zahvaljujući donacijama, UNICEF je osigurao dovoljno cjepiva i lijekova za ovu akciju.

Boginje su vrlo zarazna bolest koja predstavlja ozbiljnu prijetnju jer se brzo širi u uvjetima prenapučenosti i slabe higijene, imajući smrtne posljedice na slabe i pothranjene. Boginje smanjuju otpornost djece na bolesti i dovode ih u smrtnu opasnost ako su pothranjena ili boluju od drugih bolesti. Vitamin A se distribuira u kriznim situacijama jer on povećava vjerojatnost preživljavanja u teškim životnim uvjetima. Dijete kojemu nedostaje vitamina A za 25 posto je u većoj opasnosti od smrti od boginja, malarije ili dijareje.
U Hrvatskoj je do 27. srpnja prikupljeno 55.000,00 kuna za pomoć djeci roga Afrike.