SUŠA I GLAD

Spasite živote djece u Africi!

29.07.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Najgora suša u posljednjih 60 godina je pogodila rog Afrike. Više od dva milijuna djece mlađe od pet godina je teško pothranjeno.

Ismail je nedavno napunio prvi rođendan i među sretnijom je djecom na području roga Afrike. U mobilnoj klinici u mjestu Doolow u Somaliji svakodnevno dobiva visokoproteinske obroke koje je osigurao UNICEF. Ali još je mnogo djece kojoj hitno treba dostaviti hranu!

UNICEF koristi sva raspoloživa sredstva kako bi stigao do svakog djeteta u potrebi.

Možemo spasiti još više dječjih života ako djelujemo odmah. Stoga nam hitno treba Vaša pomoć!

Sa proglašenjem gladi u dvije regije u južnoj Somaliji te krizne razine pothranjenosti u regijama zahvaćenim sušom na rogu Afrike, skoro 720,000 djece je u smrtnoj opasnosti ukoliko hitno ne pristigne pomoć. Procjenjuje se da je oko 2,23 milijuna djece u Etiopiji, Keniji i Somaliji kronično pothranjeno.

Mnoge žene hodaju od zore do podneva u potrazi za vodom. Anthony Lake, izvršni director UNICEF-a, svjedočio je kako djeca, ako je dobar dan, preživljavaju s jednim obrokom dnevno. Taj obrok često čine samo palmini orasi, a majke koje doje ne stvaraju dovoljno mlijeka da bi hranile svoje bebe.

'Spremamo se na dosad najveću isporuku hrane i vitamina za pothranjenu djecu širom regije', izjavila je direktorica Odjela za isporuku humanitarne pomoći Shanelle Hall. 'Ako želimo spasiti živote, moramo to učiniti odmah – donoseći velike količine lijekova, cjepiva i hrane u regiju što je moguće prije.'

Pomoć koja je bila na skladištu u Africi je već iskorištena kako bi se stiglo do djece u najudaljenijim zajednicama kao i za djecu u izbjegličkim kampovima, objasnila je Shanelle Hall. Na terenu, UNICEF surađuje s partnerima kako bi proširio operacije dostave pomoći.

'UNICEF koristi sva raspoloživa sredstva kako bi stigao do svakog djeteta. Ne možemo raditi kompromise oko cilja da pomognemo preživjeti djeci i njihovim obiteljima', izjavio je Elhadj As Sy, regionalni director UNICEF-a za Istočnu i Južnu Afriku. 'Svaki se život broji i ne možemo si priuštiti da izgubimo još više života u naletu humanitarne krize.'
Do sada je tijekom srpnja UNICEF zračnim, morskim i cestovnim putem dostavio 1,300 tona potrepština u najkriznija područja u južnoj Somaliji, uključujući i dovoljno terapeutske hrane za oporavak 66,000 pothranjene djece. U sljedećih nekoliko mjeseci, UNICEF će proširiti program vitaminske nadomjesne prehrane djece na 360,000 korisnika, nastojeći čim prije proširiti program pomoći potrebitim obiteljima i djeci. Iz Etiopije je distribuirana humanitarna pomoć u vrijednosti 1,2 milijuna dolara, a UNICEF u Keniji je podijelio partnerima humanitarne pošiljke u vrijednosti 1,4 milijuna dolara za djecu u kampovima i pastirskim područjima pogođenim sušom.

Mreže protiv malarije i osnovni lijekovi, uključujući i cjepiva šalju se za masovne akcije cijepljenja koje će uslijediti u sljedećih nekoliko tjedana u cilju sprječavanja širenja bolesti. Povećanje pristupa pitkoj vodi i sanitarijama omogućit će se bušenjem i obnovom izvora i bunara, a dostava vode kamionima, kao i povećanje opskrbe higijenskim potrepštinama također će se pojačati.

Također UNICEF pomaže osigurati školovanje podižući privremene škole i koristeći pakete za školu u kriznim situacijama „Škola u kutiji" te organizira program zaštite djece od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja.

'Zahvalni smo na velikodušnosti međunarodne zajednice, a njihove donacije već značajno mijenjaju situaciju na terenu. Hitno nam je potrebno više sredstava kako bismo namirili velike potrebe. Svaka minuta bez pomoći je za lokalno stanovništvo razlika između života i smrti', poručio je direktor Sy.

UNICEF procjenjuje da će trebati 100 milijuna dolara u sljedećih šest mjeseci kako bi povećao pošiljke pomoći koje će doći do djece u sušom zahvaćenim područjima.
Anthony Lake je potvrdio da će UNICEF nastaviti s dostavom pomoći, naglašavajući da će organizacija i dalje to činiti u suradnji s partnerima na terenu kako bi pomoć stigla do svih dijelova regije. Pozvao je međunarodnu zajednicu i privatne donatore da povećaju donacije UNICEF-u, Svjetskoj organizaciji za hranu i UNHCR-u te drugim partnerima te da se novi napori usmjere na rješavanje dugotrajnih problema siromaštva u regiji.

Građani Hrvatske također se mogu uključiti u ovaj apel doniranjem na www.unicef.hr, unicef.tportal.hr ili žiro računa 2360000-1500124852, poziv na broj 2011-073-98.