STOP NASILJU MEĐU DJECOM

Nastavak UNICEF-ove kampanje za društvo i škole bez nasilja

30.12.2010 u 12:12

Bionic
Reading

UNICEF u nastavku kampanje za smanjivanje vršnjačkog nasilja poziva na očuvanje vrijednosti nenasilja na stadionima, u politici, medijima i u obiteljima. Porukama na veleplakatima, UNICEF podsjeća na odgovornost odraslih u odgoju djece za smanjivanje nasilja

Porukama na veleplakatima Stadioni bez vrijeđanja – škole bez nasilja i Politika bez uvreda – škole bez nasilja, započinje drugi val UNICEF-ove kampanje Stop nasilju među djecom.

Dok je prije sedam godina cilj kampanje bio povećati svijest javnosti o problemu vršnjačkoga nasilja, danas je cilj kampanje potaknuti građane, tvrtke, novinare, učitelje, roditelje, bake, djedove, navijače, donositelje odluka, djecu i mlade na osobni doprinos u borbi protiv vršnačkoga nasilja. U izradi su još veleplakati s porukama o ulozi obitelji i medija u stvaranju društva u kojem će biti manje nasilja.

Stadion bez vrijeđenja - škole bez nasilja

'Opipljivi rezultati u borbi protiv nasilja postignuti su u suradnji s više od 150 škola koje nose naslov Škola bez nasilja. U njima je nasilje među djecom prepolovljeno, a škole trajno rade na odgoju i sustavu koji nasilje sprječava, ali i kad se ono dogodi, na njega se primjereno reagira. No te rezultate nije moguće održati ili širiti bez uključivanja šire društvene zajednice', izjavila je povodom početka kampanje Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Akciju Stop nasilju među djecom zagovara prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje Zlatan Stipišić Gibonni, a u njezino promicanje uključio se ove jeseni sportski prijatelj UNICEF-a KHL Medveščak te 'medvjedi' Alan Letang i John Hećimović kao glasnogovornici akcije.

Podsjetimo, UNICEF je 2003. godine pokrenuo nacionalnu kampanju za podizanje svijesti javnosti o problemu vršnjačkoga nasilja pod nazivom Stop nasilju među djecom. Nakon javne kampanje uslijedilo je provođenje programa prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Do danas se u program uključilo 300 škola iz cijele Hrvatske, a 157 škola je uspješno završilo program i steklo uvjete za naslov Škola bez nasilja. Program je u sedam godina dva puta evaluiran, a rezultati obje evaluacije ukazuju na opipljive promjene u smanjivanju nasilja i zlostavljanja među djecom.

Na zahtjev škola UNICEF je 2009. godine pokrenuo dodatak programu za smanjivanje nasilja putem interneta i mobitela pod nazivom Prekini lanac! Sredstva za provođenje programa donirali su građani i tvrtke, među kojima se ističe potpora Hrvatskoga Telekoma te Fond za ispunjavanje Milenijskih razvojnih ciljeva Kraljevine Španjolske.